UE promite să acorde ajutor de 3 miliarde EUR Belarusului în cazul schimbării guvernării

28 Mai 2021, 14:32
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
28 Mai 2021, 14:32 // Actual //  MD Bani

Planul UE pentru susținerea Belarus presupune injecții financiare de la băncile europene și asistență în realizarea reformelor structurale în schimbul democratizării, relatează RBC. În plus, sugerează posibilitatea încheierii unui nou acord între UE și Minsk.


Comisia Europeană a elaborat un plan de asistență economică pentru Belarus în valoare de cel puțin 3 miliarde EUR în cazul democratizării republicii. Faptul că un astfel de plan este pregătit a fost anunțat la începutul lunii mai de către reprezentanții fostului candidat la președinție al Belarusului Svetlana Tikhanovskaya. Pentru prima dată, opoziția a fost prezentată de directorul general al Departamentului pentru Politica de Vecinătate și Negocieri privind extinderea Comisiei Europene, Maciej Popovski. Zilele trecute, suma ajutorului a fost anunțată de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Aceasta a declarat că acest pachet de investiții va fi înghețat până când republica „va deveni democratică”.

RBC a făcut cunoștință cu un rezumat al acestui plan. Autenticitatea documentului a fost confirmată către RBC de două surse din opoziția din Belarus.

Ce oferă Europa

Planul prevede sprijin financiar pentru reformele politice și economice din țară, cu participarea Fondului Monetar Internațional (FMI), Banca Europeană de Investiții (BEI), Banca Mondială și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

„De îndată ce Belarus se angajează pe o cale democratică, UE va oferi țară sprijinul imediat și pe termen lung ca prioritate” pentru a o ajuta să își reformeze instituțiile și să le facă mai democratice, se arată în document.

Asistența ar trebui să fie împărțită în patru direcții principale-etape:

  • Redresarea economică prin injecții financiare: UE se așteaptă să mobilizeze până la 1,5 miliarde EUR în asistență macrofinanciară acordată Belarusului. Printre activitățile care vizează acest lucru, se propune organizarea unui forum de investiții la nivel înalt UE-Belarus sub patronajul Bruxelles-ului, la care investitorii europeni vor fi invitați să demonstreze atractivitatea investițională a unui „Belarus democratic, deschis și orientat spre reformă” ”. Astfel, conform proiectului de plan, se pot atrage fonduri suplimentare.
  • Susținerea reformelor structurale și consolidarea competitivității: sprijinirea reformelor structurale în patru categorii.
  • Managementul economic și dezvoltarea sectorului privat – include modificări ale legislației, protecția proprietății private, precum și reforma băncilor de stat; instituirea statului de drept și punerea în aplicare a reformei judiciare, pentru care ar trebui îmbunătățit cadrul juridic și ar trebui îmbunătățită calitatea personalului instanțelor și a judecătorilor; dezvoltarea capitalului uman – aici UE își oferă asistența pentru îmbunătățirea educației în Belarus „în conformitate cu nevoile pieței forței de muncă și cu tendințele globale”. Aceasta include implementarea reformei învățământului superior prin Procesul de la Bologna. Tot în această direcție, sunt avute în vedere investiții în reformele sistemelor de protecție socială, pensii, asistență pentru persoanele cu dizabilități și grupurile defavorizate ale populației; Reforma administrației publice. Unul dintre principalele sale puncte ar trebui să fie descentralizarea – distribuirea puterilor de la centru la regiuni.
  • Investiții în infrastructură, transformare de mediu și digitală: în parteneriat cu instituțiile financiare internaționale, UE se așteaptă să mobilizeze cel puțin 100 de milioane de euro în subvenții pentru a atrage până la 1 miliard de euro în investiții publice și private care să sprijine transformarea digitală și de mediu a țării.

Planul sugerează, de asemenea, consolidarea relațiilor politice. Pe termen lung, aceasta implică un nou acord între UE și Belarus. Odată ce țara se apucă pe calea tranziției democratice, UE va fi gata să propună un acord-cadru bilateral care să consolideze relațiile pe termen lung între UE și Belarus, se arată în document.

Realitatea Live

19 Apr. 2024, 11:55
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
19 Apr. 2024, 11:55 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Marina Harin este o antreprenoare pasionată de amenajări și decor cu flori. Ea se confruntă cu o provocare majoră: profitul întârzie să apară. Deși domeniul este plin de potențial, există câteva cauze posibile pentru această situație.

În video de mai jos, afli drumul ei și provocările pe care le are.

Tânăra poate trece de această încercare prin analiză atentă, adaptare și perseverență. Cu o abordare strategică și o atenție deosebită la detalii, afacerea ei de amenajări și decor cu flori poate deveni profitabilă.

Emisiunea „Afaceri la Microscop” poate fi vizionată pe RLIVE TV, joi la 22:00, sâmbăta la 06:00 și miercuri la 16:00.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău