Maia Sandu atenționează judecătorii că va insista pe evaluarea externă pentru a elimina corupția din Justiție

Anticoruptie.md
28/05/2021

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat joi în cadrul ședinței Consiliului Superior al Magistraturii, că „fenomenul corupției din sistemul judecătoresc este un pericol major pentru securitatea statului, iar lucrurile trebuie să se schimbe radical”. Ea a reiterat că va insista pe evaluarea externă a judecătorilor, pentru a elimina corupia din sistemul de Justiție.  

Președintele le-a amintit membrilor CSM despre faptul că asigurarea integrității judecătorilor este prioritară pentru sistem, dar și pentru societate. În context, doamna Președinte s-a referit la mai multe exemple de daune grave, cauzate statului și cetățenilor de către magistrații corupți ce pronunță hotărâri ilegale. „Aceste daune se măsoară în sute de condamnări la CEDO, cu prejudicii de zeci de milioane de euro plătite de cetățeni, în investiții de sute de milioane ratate, în bani și proprietăți publice delapidate”, a accentuat doamna Maia Sandu.

Vorbind despre problemele cronice ale sectorului judecătoresc, Președintele Republicii Moldova și-a exprimat regretul că, de zeci de ani, acesta nu găsește soluții pentru eliminarea persoanelor și a practicilor corupte - de facto, nu dorește să se curețe din interior. „Am auzit justificări, dar și propuneri de soluții, cum ar fi implicarea mai activă a SIS și a Procuraturii pentru probarea cazurilor de corupție sau competențe suplimentare pentru CSM în evaluarea și verificarea activității judecătorilor. Am convenit că membrii CSM vor prezenta propuneri de modificări legislative pentru curățarea sistemului judecătoresc în termen de 30 de zile”, a menționat șefa statului.

În cadrul discuțiilor, Președintele Maia Sandu le-a spus magistraților că va insista în continuare pe evaluarea externă ca instrument de curățare a corpului de judecători. „Justiția va fi independentă numai atunci când din sistem vor fi excluși magistrații ce se conduc nu de lege, ci de indicațiile primite de la persoanele cu interese mari din business și politică. O justiție independentă, eficientă, compusă din judecători ghidați de lege este prioritară pentru a învinge corupția și a întoarce statul Republica Moldova cetățenilor”, a concluzionat Președintele țării.

Anticoruptie.md
28/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii