Un mini-guvern Chicu se regăsește pe listele depuse la CEC de partidul fostului premier

Irina Odobescu
28/05/2021
Ion Chicu via Facebook

Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) a depus, vineri, actele la Comisia Electorală Centrală pentru înscrierea la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. În cap de listă se află Ion Chicu, urmat de doi foști ministri din Guvernul Chicu, Viorica Dumbrăveanu, fosta ministră a Sănătății Muncii și Protecției Sociale și Anatol Usatîi, fostul Minsitru al Economiei și Infrastructurii. 

În urma tragerii la sorți la Comisia Electorală Centrală (CEC), au fost stabilite primele șase partide în buletinul de vot. Astfel, primul în buletinul de vot va fi Partidul Acasă Construim Europa (PACE), urmat de Partidul Acțiunii Comune „Congresul Civic”, Blocul „Renato Usatîi”, Partidul ȘOR, Partidul Acțiune și Solidaritate și Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor.

Ion Chicu a fost prim-ministru R. Moldova în perioada noiembrie 2019 - 23 decembrue 2020, fiind numit în acestă funcție de președintele de atunci Igor Dodon și votat de fracțiunile partidelor PSRM și PDM. El a succedat-o la această funcție pe Maia Sandu, după ce parlamentului, cu votul socialiștilor și al democraților, au susținut moțiunea de cenzură. Anterior Chicu a fost ministru al Finanțelor și consilier prezidențial. Împreună cu Chicu și-au dat demisia și câțiva miniștri, lăsând Executivul și câteva ministere fără conducere în plină pandemie de coronavirus.     

Ion Chicu s-a remarcat  în spațiul public după atacurile asupra presei și a unor politicieni europeni. Într-o replică dură la adresa europarlamentarul român Siegfried Mureșan, Chicu l-a numit unul din „băiețașii români oploșiți prin structurile europene, care vin cu "patronajul" peste noi, numai de "adus mingi" buni...”, iar despre România - el a spus că „geme de cea mai mare corupție din Europa”.  Ministerul român de Externe a calificat declarațiile premierului moldovean drept „denigratoare la adresa României”.  Toate acestea după ce Mureșan a a adus critici în adresa Guvernului de la Chișinău pentru eșecul  în gestionarea crizei de coronavirus și în implementarea reformelor a generat un scandal diplomatic fără precedent între cele două țări

Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) a fost creat în aprilie 2021, fiind a 53-a formațiune politică, înregistrtă în Republica Moldova. Congresul de constituire a PDCM a avut loc la 14 aprilie 2021, în funcția de președinte al formațiunii fiind ales Ion Chicu.  

Irina Odobescu
28/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii