Reacția Maiei Sandu după renunțarea la urmărirea penală a lui Platon: „Îndemn insistent procuratura să-și analizeze bine deciziile”

Irina Odobescu
28/05/2021
moldova.org

Maia Sandu a venit cu o reacție, vineri, după ce procurorii au renunțat la învinuirile aduse afaceristului Veaceslav Platon, în dosarul în care acesta a fost condamnat definitiv la 18 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare. Șefa statului a îndemnat „insistent procuratura să-și analizeze bine deciziile”. 

„Gruparea lui Platon reprezintă un pericol pentru securitatea statului. Acțiunile acesteia, pe de o parte, pot afecta grav stabilitatea financiară a Republicii Moldova și, pe de altă parte, subminează instituțiile statului și economia țării. Este extrem de îngrijorător cât de repede procuratura a renunțat la învinuiri în raport cu această grupare.

Vom analiza ordonanța procurorului pentru a vedea legalitatea și temeinicia care au stat la baza acestei decizii dubioase care scandalizează toată societatea.Într-un stat de drept, este de datoria procuraturii și a sistemului judecătoresc să lupte cu grupările criminale”, scrie Sandu. 

Renunțarea învinuirii lui Platon a fost confirmată de către avocatul lui, Ion Creţu. „În cadrul procesului de revizuire au fost aduse probe că frauda incriminată clientului meu a fost comisă de Ilan Şor şi Vladimir Plahotniuc. Unele din firmele din schemă incriminată lui Platon erau gestionate de la GBS, alte firme aparţineau lui Şor şi erau gestionate de acesta. Dosarul a fost falsificat în totalitate şi noi am demonstrat aceasta. Sub presiunea probelor, procurorul a fost nevoit să-şi retragă acuzaţiile”, a precizat apărătorul.

Veaceslav Platon a fost eliberat din detenție cu aproape un an în urmă, după ce judecătorii au admis demersul de suspendare a executării pedepsei depus de procurorul general Alexandr Stoianoglo. Ulterior, în presă a apărut o înregistrare video de la audierile lui Veaceslav Platon de către procurorul general Alexandr Stoianoglo la scurt timp de la desemnarea sa în funcție. În imagini se observă că întrevederea dintre cei doi a decurs într-o atmosferă prietenoasă.

Stoianoglo i-a strâns mâna afaceristului și i-a spus că este bucuros să îl vadă. La rândul său, Veaceslav Platon i-a promis procurorului să fie sincer și să spună adevărul, dar a refuzat să răspundă la toate întrebările.

În aceeași zi, procurorul general a dispus investigarea apariției în presă a secvenței video de la audierile lui Veaceslav Platon.

În aprilie 2017, magistrații Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani, l-au condamnat la 18 ani de închisoare cu executare, pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, care a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu aproximativ 800 de milioane de lei.

În decembrie 2017, Platon a mai primit 12 ani de privațiune de libertate. De această dată, controversatul om de afaceri s-ar face vinovat de tentativă de escrocherie în proporţii deosebit de mari şi corupere a mascaţilor de la Detaşamentul cu Destinaţie Specială „Pantera”. În ianuarie 2020, Curtea de Apel Chișinău a anulat decizia primei instanțe, iar Platon a fost absolvit de cei 12 ani de închisoare.

Irina Odobescu
28/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii