Motorina, donată de România, ajunge cu greu la fermierii moldoveni. Alexandru Slusari: „Procesul, sabotat. Pot fi proteste”

Valeria Vițu
28/05/2021

Fermierii moldoveni ar putea ieși din nou la proteste. De această dată fiind nemulțumiți de faptul că, motorina, donată de România, la mijlocul lunii mai, întârzie să ajungă la agricultorii afectați de seceta de anul trecut. Opoziția susține că procesul este sabotat de oamenii lui Dodon. Platforma Demnitate și Adevăr a cerut, vineri, în regim de urgență, să fie publicată lista celor 46 de agenți economici, cărora urmează să le fie distribuite, în mod prioritar, 728 tone de motorină sau aproape jumătate din prima tranșă din ajutorul oferit de Guvernul de la București. De partea sa, premierul în exercițiu dă asigurări că motorina va ajunge la agricultori, în timpul apropiat și nu este cazul să fie politizat acest subiect, transmite RFI, într-o corespondență de la Chișinău

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, susține că în aceste zile a discutat cu zeci de femieri din zonele, afectate de secetă. ”Doar cu unul dintre ei au discutat cei de la Agenția Rezerve Materiale, care au întocmit lista beneficiarilor. Agricultorii din raioanele de centru și sud au rămas stupefiați, aflând că peste 3100 de beneficiari urmează să aștepte, iar deocamdată combustibilul urmează să fie repartizat doar pentru 46 de întreprinderi. Toți fermieri ignorați au suspiciuni rezonabile că motorina se repartizează după criteriul loialității politice pentru guvernarea lui Dodon, iar agricultorii cu poziție civică activă, care au ieșit la toate protestele, vor primi ultimii motorina”, afirmă deputatul moldovean.

Dacă în scurt timp, spune Alexandru Slusari, lucrurile nu vor fi clarificate, fermierii ar putea ieși din nou la proteste. ”Guvernarea Dodon încearcă să compromită la maxim ajutorul din partea României. Cei de la Agenția Rezerve Materiale au stocat combustibilul în nord, la un depozit petrolier al unei companii. Partea română nu a primit lista beneficiarilor. Totodată, funcționarii noștri răspândesc bârfe că motorina nu este calitativă și este periculos să fie amestecată cu altă motorină de care dispun fermierii moldoveni. Dezgustător. Dieselul din România este de marca Euro 5 și corespunde tuturor standardelor europene. Cu cât mai mult se tergiversează procesul distribuirii motorinei, cu atât mai mult apar suspiciuni că anume la locul staționării dieselului vor fi încercări de a fura anumite cantități de motorină și de a dilua combustibilul cu alt lichid”, atenționează deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari.

Să spunem că, Agenția Rezerve Materiale a solicitat agricultorilor selectați în calitate de beneficiari finali pentru recepționarea ajutorului umanitar – motorină, oferit de către Guvernul României, ”să nu permită manipularea să și atragerea în jocuri politice, în special pe perioada campaniei electorale, dar să dea dovadă de calm și înțelegere”. Totodată, Agenția Rezerve Materiale susține că ”în calitate de autoritate desemnată pentru recepționarea, păstrarea și distribuirea motorinei, va asigura transparență pe întregul proces de distribuire”. 

Pe 17 mai, în R.Moldova a ajuns prima tranșă de motorină din totalul de 6000 de tone, pentru agricultorii afectați de secetă din  Acest ajutor umanitar face parte din pachetul de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova anunțat de președintele României,  Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei oficiale, efectuate la Chișinău, la 29 decembrie 2020, și reprezintă ”o materializare a eforturilor susținute depuse de statul român în beneficiul direct al cetățenilor Republicii Moldova, completând alte acțiuni în această direcție realizate în ultima perioadă, printre care donarea a peste 400.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19, precum si de echipamente medicale in valoare de 2,3 milioane euro”.

Autoritățile de la București și-au exprimat speranța că autoritățile moldovene vor lua măsurile necesare pentru a asigura o utilizare transparentă și echitabilă a sprijinului oferit de România.

Valeria Vițu
28/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii