Spălare de bani, corupție, donații fictive și trafic de influență în procesul de finanțare a campaniei electorale // Maia Sandu cere eliminarea riscurilor de corupție

Crina Dumitriu
28/05/2021

Președinta Maia Sandu a propus vineri, în cadrul Consiliului Suprem de Securitate, întrunit în ședință, să fie analizate riscurile de corupție în procesul de finanțare a partidelor politice și a campaniilor electorale. Șefa statului a făcut apel la instituțiile statului cu atribuții de control și investigare să întreprindă măsurile necesare pentru a combate riscurile de corupție și să asigure desfășurarea corectă și echitabilă a procesului politic și electoral. 

„Căile și modalitățile prin care se realizează finanțarea ilegală în politică sunt multiple și comportă pericole mari pentru stat. Este vorba de spălare de bani, contrabandă, corupție, donații fictive, trafic de influență, crimă organizată - și o probează informațiile prezentate astăzi în cadrul CSS”, a menționat șefa statului.

În cadrul ședinței au fost audiate informațiile prezentate de instituțiile relevante în respectivul context. Ca rezultat, Consiliul Suprem de Securitate a decis să recomande Comisiei Electorale Centrale să creeze, pe perioada campaniei electorale, un grup de lucru format din reprezentanți ai Procuraturii Generale, SIS, SPCSB, MAI, ANI, alte instituții relevante, care să identifice riscurile, să depisteze și să investigheze acțiunile de finanțare ilegală a campaniilor concurenților electorali. 

Totodată, Președinția Republicii Moldova anunță că va constitui un grup de lucru care va elabora propuneri de modificare a cadrului legislativ cu referire la finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, asigurarea unei mai bune verificări a tranzacțiilor financiare, precum și propuneri de modificare a legislației penale privind înăsprirea sancțiunilor ce țin de finanțarea ilegală a partidelor politice sau a campaniilor electorale.

„Finanțarea ilegală a partidelor politice și a campaniilor electorale este un pericol major la adresa securității naționale, subminează fundamentele democratice ale societății și legitimitatea puterii politice. Legea și exercițiul democratic sunt prioritare”, a subliniat președinta Maia Sandu.

Centrul de Investigații Jurnalistice a realizat în ultimii ani mai multe anchete de presă în care a deconspirat scheme de corupție în procesul de finanțare a partidelor politice, concurenților  electorali în campaniile electorale. În anchetele „Angajați ai firmelor abonate la bani publici, sponsori ai partidelor în campania electorală” și „Cum „otkat-urile” din achizițiile publice ajung în bugetele partidelor politice în campaniile electorale” am deconspirat scheme prin care arătam cum banii de la achizițiile publice ajung în bugetele partidelor politice. Ancheta „Caritate electorală” arată o altă scheme, prin care politicinii își foloseau fundațiile drept paravan pentru coruperea alegătorilor prin acordarea de cadouri și servicii. Cum au „plimbat” unii candidați la prezidențiale banii electorali dintr-un buzunar în altul”, „Oamenii lui Dodon și „buzunarul” electoral”, „De la miliardari, până la activiști certați cu legea. Cum și-au adunat bani de campanie Mihai Ghimpu, Iurie Leancă și Dumitru Ciubașenco”, „Milioanele democraților” și „Sponsorii partidelor” sunt alte anchete realizate de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice în care arătam scheme și donații dubioase, care completau visteria partidelor în cadrul campaniilor elctorale.  

Crina Dumitriu
28/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii