‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
16.6 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageAfaceriVladimir Seregov: „Am construit 14 sere, una subterană, pentru a munci acasă”

Vladimir Seregov: „Am construit 14 sere, una subterană, pentru a munci acasă”

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Printre cele 14 sere amplasate sub cerul însorit al raionului Rîșcani, l-am descoperit pe agricultorul Vladimir Seregov. Muncea alături de cei opt membri ai echipei.

Chiar dacă se diluase printre ei, entuziasmul pe care-l emana, îl făcea deosebit de ceilalți. Bărbatul era ocupat cu adunatul primei roade de varză timpurie.

În cei patru ani de când face agricultură, a înțeles că mai presus de tot este dragostea pentru ceea ce faci. Și, indiferent dacă este zi, noapte, vară sau iarnă, pentru a obține rezultate, este nevoie de dedicație și sacrificii.

Cel mai mare compromis, pe care și l-a asumat, de altfel, este să-și împartă dragostea și timpul între familie și afacerea cu legume.

„Foarte mulți ani am fost la muncă în străinătate. După ce am adunat niște bani, împreună cu prietenul meu, Simion Școlnic, am înțeles că e timpul să ne oprim acasă și să inventăm ceva care să ne țină acasă. Și uite că în urmă cu patru ani am construit prima seră.

Noi am lucrat în construcții, în țări străine, dar am înțeles că vrem ceva care să fie al nostru, mai ales că aici este familia și pământurile pe care am copilărit.

La început a fost greu, au luat un credit pentru a porni afacerea și uite așa – încet și treptat, în patru ani au crescut de la o seră, la 14.

Pe lângă creditele luate, au reușit să obțină și unele granturi mici, cu ajutorul cărora au cumpărat utilaje și echipamente, lucru foarte important, când ești la început de cale.

„Prietenul meu muncește alături de mine, acum e plecat la Chișinău să vândă varza, prima noastră recoltă din acest an. Avem de vânzare varză timpurie, urmează să apară gogoșarii. Avem aici o porțiune de pământ unde creștem ceapă verde, apoi, vom planta dovlecel, în alte sere creștem varză obișnuită, conopidă, ardei, roșii, plus o seră subterană”.

‹ adv ›

Sera subterană este o metodă relativ nouă de înmulțire a plantelor, producătorul susține că în aceasta temperatura se menține mai bine.

„Eu nu mai încălzesc sera din luna martie. Respectiv, economisesc mult datorită ei. Chiar am făcut un experiment. Afară erau -14 grade și dacă în mod obișnuit ar fi trebuie să o încălzesc, n-am făcut acest lucru și plantele n-au fost afectate, chiar am verificat temperatura în interior și aceasta era de două grade”.

Ideea a preluat-o de la un alt legumicultor din Transnistria. În această perioadă este recoltată roadă din sere.

„Cam la începutul lunii mai adunăm prima roadă. Primii bani îi obținem încă din luna martie, de la răsadul din sera subterană. Vreau să vă spun că este un mare avantaj așa o seră”.

Cea mai mare parte din producție o vinde la piață sau la fabrici de producție, iar o parte la Chișinău. Colaborarea cu supermarketurile fiind anevoioasă, susține producătorul.

‹ adv ›

Investiția făcută în construcția serelor s-a răscumpărat în aproximativ 3-4 ani.

„Dincolo de problemele pe care le avem cu toții, țara are nevoie de noi. De la început și nouă ne-a fost frică, am luat un credit, vântul a rupt pelicula la prima seră. Am avut mult de muncă și ne-am speriat. Riscuri sunt o mulțime, dar rezultatul merită orice efort”.

Vladimir Seregov face parte din Grupul de Acțiune Locală (GAL) ”Drumul Gospodarilor” din raionul Rîșcani.

Sursă: Federația Agricultorilor din Republica Moldova.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›