fbpx

Promo-LEX: Unii concurenți au început agitația electorală înainte de termen sau au folosit resurse administrative

Potrivit observatorilor asociației Promo-LEX, unii (potențiali) concurenți electorali au început agitația electorală înainte de termenul legal stabilit. Astfel, au fost raportate cel puțin 15 activități cu tentă electorală (fără îndemn la vot) desfășurate de concurenți/potențiali concurenți, precum și 18 cazuri de îndemn la vot pentru un anumit concurent/potențial concurent electoral (17 – Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS), 1 – Alianța Pentru Unirea Românilor (AUR).

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Din momentul înregistrării oficiale în cursa electorală, în perioada 21 – 25 mai 2021, au fost raportate 46 de activități desfășurate de patru concurenți electorali: PAS – 80%, BECS – 11%, Blocul electoral „Renato Usatîi” (BERU) -7% și PPȘ -2%. Cele mai populare activități au fost distribuirea materialelor electorale (63%) și întâlnirile cu alegătorii (28%).

Observatorii Promo-LEX au raportat de asemenea, cel puțin 121 cazuri (BECS) ce pot fi calificate drept utilizare a resurselor administrative. Dintre acestea, 120 de cazuri țin de implicarea angajaților din sectorul public în activități de campanie electorală și un caz de asumare a meritelor pentru servicii efectuate din bani publici.

La fel, au fost raportate cel puțin trei cazuri ce pot fi calificate drept oferire de cadouri cu impact electoral (BECS – 2, BERU – 1), dar și un caz ce poate fi calificat drept implicare a președintei R. Moldova în campania de susținere a unui concurent electoral (PAS).

Datele se conțin în raportul nr. 2 al Misiunii de Observare a Alegerilor Parlamentare Anticipate din 11 iulie 2021, realizat de Promo-LEX.

Vezi și: raport | Alegerile anticipate sunt deja afectate de incitare la ură și discriminare. Cazurile semnalate

Articole asemănătoare

Back to top button