image
Sursa foto: jurnal.md

Peste 100.000 de moldoveni din diasporă, precum și din stânga Nistrului, s-au înregistrat prealabil la parlamentare

Peste 100 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova cu drept de vot aflaţi în străinătate, precum și domiciliați în localitățile din stânga Nistrului (Transnistria), s-au înregistrat prealabil, în vederea participării la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, informează Comisia Electorală Centrală.

Potrivit CEC, această cifră însumează și înregistrările făcute pentru scrutinele naționale precedente: alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 și alegerile prezidențiale din 2020.

Rezultatele înregistrării prealabile, informațiile despre numărul de alegători care au participat la scrutinul organizat în circumscripția națională, precum și informațiile oficiale obținute de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la autoritățile competente ale țărilor de reședință reprezintă criteriile de bază care stau la baza deciziei despre organizarea deschiderii secțiilor de votare de peste hotare.

Comisia informează că informațiile colectate în urma înregistrării prealabile vor fi prelucrate exclusiv pentru organizarea şi desfășurarea alegerilor și vor fi protejate în conformitate cu Legea nr. 133 din 8 iulie 2011 privind protecția datelor cu caracter personal.

Conform prevederilor legale, secțiile de votare, inclusiv cele de peste hotare, se constituie cu cel puțin 35 de zile înainte de ziua votării, adică până la 5 iunie curent.

Noutăţile partenerilor

comentarii: