image
Sursa foto: captură video

Maia Sandu, la CSM: Au trecut doi ani fără Plahotniuc și ați avut libertate să faceți ordine; Acest lucru nu s-a întâmplat

„Sistemul judecătoresc pune în pericol securitatea Republicii Moldova. Unii judecători iau decizii ilegale, îndeplinind anumite ordine sau încercând să câștige în mod ilegal bani”. Sunt declarațiile președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, care a participat, astăzi, la ședința Consiliului Superior al Magistraturii.

„CSM salută inițiativa dvs de a desfășura întrevederea de azi cu toți membrii CSM. Or, potrivit Constituției, puterile statului trebuie să conlucreze între ele pentru asigurarea consolidării statului de drept, asigurării drepturilor cetățenilor. Fără justiție acest lucru este greu de efectuat”, a declarat președintele interimar al CSM, Luiza Gafton.

În debutul adresării sale către membrii CSM, Maia Sandu a vorbit despre importanța promovării unor persoane integre la funcția de judecător.

„Vreau să vă adresez o rugăminte. În calitate de președinte al RM voi fi parte la numirea judecătorilor în funcție. Vreau să vă solicit respectuos să analizați cu toată diligența integritatea candidaților pe care o să-i propuneți pentru ca să nu petrecem în următorii ani în dispute majore la acest subiect”. a declarat Maia Sandu.

„Am o întrebare foarte concretă către CSM. Acum câteva zile ați numit interimari la Judecătoria Chișinău. Printre persoanele numite sunt două care au lucrat sub indicația lui Druță și Damir, deci în sistemul lui Plahotniuc. Vreau să înțeleg de ce numiți asemenea oameni? Cum vedeți să facem ordine în sistem cu oameni care au luat decizii foarte păguboase pentru cetățeni. Deja ați avut doi ani de când Plahotniuc a plecat din țară și ați avut suficientă libertate ca să faceți ordine în sistem, dar acest lucru nu s-a întâmplat”, a adăugat Maia Sandu.

Șefa statului a accentuat că cele mai mari scheme de corupție din Republica Moldova se realizează cu participarea unor judecători.

„Sunt astăzi aici ca să vă informez că sistemul judecătoresc pune în pericol securitatea Republicii Moldova. Vă rog să mă credeți că nu exagerez. Nu este o noutate pentru nimeni ca unii judecători iau decizii ilegale, îndeplinid anumite ordine sau încercând să câștige în mod ilegal bani. Aceste decizii ilegale nedreptățesc cetățenii și dăunează statului. Nu știu dacă înțelegeți pe deplin amploarea acestei daune”, a spus Maia Sandu.

Președintele RM s-a referit la judecătorii implicați în Laundromat, atacurile raider, dar și la dosarele pierdute la CtEDO din cauza unor decizii ilegale ale judecătorilor, statul fiind obligat să achite prejudicii de zeci de milioane de euro.

„Cel mai grav este că acum sunt pe rol alte cauze judecate în ultimii ani și acolo deja nu e vorba de zeci de milioane, dar de sute de milioane de euro. (...) O altă metodă prin care unii judecători participă la devalizarea statului sunt achizițiile publice”, a menționat Maia Sandu.

Șefa statului a mai spus că, în prezent, o grupare criminală atacă, din nou, sistemul de asigurări și cel bancar, cu sprijinul unor judecători.

„Sunt judecători care sunt gata să anuleze deciziile BNM. Recompensa e mult mai mare decât salariul pe care poate să-l plătească statul. Întrebarea mea e cine îi oprește pe acești judecători? Dacă nu-i oprește nimeni astăzi, o să vină nota de plată iarăși la stat și o să ne întrebăm cine trebuie să achite această notă de plată. Bineînțeles, cetățenii, asta s-a întâmplat până acum”, a continuat Maia Sandu.

Președintele RM a adăugat că, în timp ce oamenii simpli nu-și găsesc dreptatea în justiție, anumite persoane se aleg cu sentințe mai mult decât favorabile.

„De exemplu, Vasile Botnari care a sechestrat și a deportat ilegal oameni sistemul i-a dat o amendă de 88 de mii de lei. În cazul lui Șor se pare că procesul de judecată va dura încă o sută de ani, nu văd altă evoluție, dacă nu se schimbă nimic în sistem. Și multe alte lucruri care s-au întâmplat în acest fel”, a spus Maia Sandu.

Președintele RM le-a spus membrilor CSM că una dintre soluțiile pentru reformarea sistemului judecătoresc ar fi evaluarea externă a sistemului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: