image
Sursa foto: AFP

Sfatul specialistului: Cum recunoaștem fructele și legumele care conțin pesticide și nitrați

Apetisante, suculente, gustoase, colorate și dulci- așa arată primele vitamine de pe tarabele vânzătorilor în ochii noștri. Dincolo de aceste aspecte, consumul fructelor și a legumelor, de import sau atohtone, ne poate pune viaţa în pericol din cauza conţinutului mare de nitraţi și compuşi chimici nocivi. Dacă unii sunt mai puternici și rezistă tentației, alții le procură chiar cu riscul de a suporta consecințe. Cum procedăm în cazul copiilor care sunt mai pofticioși de a gusta din tot ce văd și cum recunoaștem o intoxicație alimentară, am discutat cu medicul nutriționist Cristina Cerevatenco.

Alimentația de sezon a fost întotdeauna recomandarea de bază a nutriționiștilor. Faptul că acum avem acces la fructe și legume pe tot parcursul anului vine nu numai cu beneficii, dar și cu unele dezavantaje precum ingerarea cantităților ridicate de nitrați sau substanțe chimice cu care au fost prelucrate acestea. Cu siguranță că fiecare se simte cuprins de nerăbdare până la apariția pe piață a fructelor crescute în condiții naturale și vrea să guste din căpșunele, roșii, castraveți crescuți în sere. Cuvântul cheie, atunci când vorbim despre fructele și legumele crescute în mod artificial, este că ar trebui să ”gustăm” și nicidecum să mâncăm pe săturate. Riscul de a ne intoxica cu nitrați crește direct proporțional cu cantitatea consumată. Așa că, chiar dacă ne asumăm acest risc atunci să o facem conștient fără să abuzăm”, susține Cristina Cerevatenco.

Intoxicațiile de sezon sunt o problemă care afectează o bună parte din populație, iar aici apare întrebarea: din cauza nitraților și a produselor chimice din fructe/legume sau prelucrarea lor incorectă înainte de consum ne pune în pericol sănătatea?

Nitrații conținuți în fructe și legume devin periculoși în situația când digestia persoanei este deficitară. Flora intestinală este implicată activ în metabolizarea acestor substanțe, astfel că cu cât este mai dezechilibrată flora la nivel intestinal cu atât va crește riscul de intoxicație. Iată explicația de ce în aceeași familie cineva poate suferi de intoxicație și altcineva nu după ce au consumat aceeași mâncare. Ar fi bine să ne orientăm spre a ne îmbunătăți digestia în caz că știm că stăm mai prost la acest capitol și, evident, să consumăm în cantități mici alimente ce ar putea conține nitrați”, a spus medicul nutritionist.

Cristina CerevatencoCristina Cerevatenco

De asemenea, putem să folosim anumite metode pentru a scădea conținutul de nitrați din alimente precum spălatul cu apă cu bicarbonat de sodiu, ozonarea acestora sau ținerea într-un vas cu apă pentru 2-3 ore. În timpul fierberii din alimente se va elibera cea mai mare parte de nitraţi – până la 80% din cartofi, până la 40% – din sfeclă şi până la 70% din varză. Dar aceştia se vor transfera în bulion. Așa că ar trebui să aruncăm apa în care au fiert legumele cât este fierbinte, când se răceşte toţi nitraţii din bulion sunt reabsorbiți înapoi de legume. Se recomandă să fierbem legumele fără capac”, a mai adăugat Cristina Cerevatenco.

Cum recunoaștem fructele și legumele care conțin pesticide și nitrați?

Fructele și legumele la creșterea cărora s-au folosit cantități însemnate de nitrați au un aspect foarte atractiv și prezintă dimensiuni mai mari ca cele crescute în condiții naturale, susține medicul nutriționist.

Exemplu pot servi căpșunile care pot fi de mărimi semnificativ mai mari decât cele pe care le cutivăm în propria grădină. Mirosul și gustul vor fi alți indicatori care trădează calitatea alimentelor. Cum doar produs natural poate veni cu aromele sale specifice, ar fi bine să mirosim înainte de a cumpăra”, a mai spus medicul nutritionist.

Pentru a preveni alterarea fructelor și a legumelor, medicul nutriționist recomandă să le păstrăm în recipiente cu găuri ce vor permite circularea aerului.

Temperatura recomandată de păstrare să fie între +2 și +4 grade. Cel mai mare risc este cel de dezvoltare a mucegaiurilor ce pot produce neurotoxine. Iar dacă vorbim de nitrații conținuți, aceștia se pot transforma în nitriți (varianta cu efect toxic) atunci când alimentul stă la o temperatură mai ridicată. Deci, ne facem cumpărăturile cât mai des și mâncăm fructe și legume proaspete”, susține Cristina Cerevatenco.

Toxiinfecția alimentară este o afecțiune foarte neplăcută, care se manifestă prin vărsături, diaree, crampe abdominale puternice, greață, lipsa poftei de mâncare, dureri de cap și de gât. În majoritatea situațiilor, simptomele nu persistă pe termen lung, mai mult de 48 de ore. În perioada de recuperare se recomandă o hidratare bună și remineralizare.

„Majoritatea dintre noi avem organele responsabile de procesele de detoxifiere cam ”obosite” și ar fi bine să nu abuzăm de propria noastră sănătate. Copiii vor fi întotdeauna cei mai sensibili de a suferi de intoxicații, deoarece au o floră intestinală mult mai sensibilă decât al maturilor sistemul lor digestiv fiind încă în perioada de dezvoltare. După vârsta de 6-7 ani de obicei aceștia vor tolera mult mai bine alimentele la care anterior puteau prezenta sensibilitate sau risc de a suferi de intoxicație”, a mai spus medicul nutritionist.

Când vine vorba despre sănătatea copiilor noștri, ne dorim ce este mai bun, iar fructele și legumele sunt esențiale în alimentaților acestora. Însă, deoarece există riscul de contaminare cu pesticide și nitrați, consumul nu mai este la fel de sigur. Dar, cum procedăm atunci când micuțului îi "licăresc" ochișorii și aproape plângând ne roagă să îi cumpărăm acele căpșuni, cireșe, roșii-atât de apetisante și delicioase? Medicul nutriționist recomandă să-i alintăm cu mici porții.

Recomand să se evite fructele și legumele ce conțin cantități mari de apă precum căpșunile, roșiile, castraveții, ridichile. Varza se va curăță de frunzele superioare și de ciocan. Este îmbucurător faptul că tot mai mulți producători optează pentru metode corecte de creștere a fructelor și legumelor. Aceștia pot prezenta documente ce demonstrează calitatea produselor comercializate. Cea mai bună opțiune este să alegem să procurăm din locuri unde alimentele au trecut anumite verificări – magazinele fiind o opțiune mai bună decât mersul la piață în această perioadă. Copiii de până la 3 ani ar fi bine să îi ținem mai departe de alimentele cu conținut ridicat de nitrați, iar pe cei mai măricei îi putem ”amăgi” cu cantități mici de fructe doar pentru poftă sau ca element de decor”, atenționează medicul nutritionist.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: