image
Sursa foto: president.gov.by

Scandalul avionului deturnat: PSRM consideră că RM nu trebuie să se alăture sancțiunilor impuse regimului de la Minsk

Socialiștii îi cer președintelui Maia Sandu să ia „toate măsurile posibile” pentru a preveni implicarea Republicii Moldova în conflictul internațional legat de sancțiunile împotriva Republicii Belarus.

De asemenea, PSRM solicită Băncii Naționale a Moldovei să facă claritate cu privire la riscurile financiare pentru acele întreprinderi care lucrează cu companii din Belarus.

Deputatul PSRM Petru Burduja a declarat că, pe 25 mai, una dintre băncile comerciale ale republicii a informat clienții - persoane juridice și persoane fizice ale băncii - că Biroul Trezoreriei SUA pentru Controlul Activelor Străine, a impus sancțiuni împotriva a 9 companii din Belarus. Și după 3 iunie 2021, există riscul ca plățile către și de la aceste companii pe baza contractelor să fie blocate, iar resursele financiare să nu fie returnate.

Deputatul a menționat că BNM nu a confirmat sau negat aceste informații ale băncii comerciale și nu a prezentat încă nicio lămurire. În același timp, riscurile implicării țării noastre în acest conflict geopolitic sunt mari. Petru Burduja a vorbit despre ceea ce pierde Republica Moldova în acest caz.

În opinia socialiștilor, relațiile comerciale și economice dintre Republica Moldova și Belarus ar putea suferi foarte mult dacă țara noastră va fi implicată „în jocul geopolitic internațional și unii politicieni vor decide să se alăture declarațiilor privind sancțiunile”.

Precizăm că, la începutul acestei luni, liderul PSRM, Igor Dodon, s-a aflat în vizită la Minsk, unde l-a lăudat pe Lukașenko pentru modul violent în care a reprimat protestele opoziției.

Amintim că autorităţile din Belarus au forţat un avion de pasageri al companiei aeriene irlandeze Ryanair ce efectua cursa Atena-Vilnius să aterizeze la Minsk, invocând o ameninţare cu bomba atribuită mişcării islamiste palestiniene Hamas.

Dar la sosire nu a fost găsită nicio bombă şi doi pasageri - Roman Protasevici, jurnalist belarus de opoziţie în vârstă de 26 de ani, şi partenera sa Sofia Sapega - au fost arestaţi, suscitând o masivă condamnare internaţională.

Mai multe companii aeriene, printre care Air France şi Lufthansa, au anunţat că îşi vor redirecţiona zborurile pentru a nu survola spaţiul aerian belarus, în timp ce avioanelor belaruse le este interzisă intrarea în spaţiul aerian al Europei.

Noutăţile partenerilor

comentarii: