(video) Maia Sandu, în ședință cu membrii CSM: Oamenii prin țara spun că deciziile judecătorești se vând ca la licitație

Președinta Maia Sandu a participat la o ședință cu membrii CSM. Președinta a cerut explicația pentru promovarea unor judecători, cu probleme de integritate, dar și a cerut acțiuni pe reformarea justiției. Membrii CSM spun că sunt de acord cu unele aspecte menționate de președință, dar în același timp spun că în sistemul judecătoresc există o mulțime de magistrați onești și s-ar merita o resetare a acestui sistem.

Foto: captură de ecran

11:38 Ciugureanu a menționat că până a ajunge în CSM consideră situația în sistemul judecătoresc gravă, iar cu timpul a ajuns la concluzia că este critică. 

„Sistemul are o componentă umană puternică, în cea mai mare parte sunt onești și își fac treaba, cred că în acest moment este și posibil și real recomandat ca să se ofere sistemul judecătoresc de a se reface”

Aceasta a menționat că ar fi oportun să fie convocată Adunarea Generală a Judecătorilor.

„Poate ar fi bine o resetare a CSM-ului”

11:36 Membru CSM: „Vreau să vă asigur că CSM întreprinde măsurile necesare pentru a verifica integritatea judecătorilor, trebuie să ne credeți suntem limitați în atribuții majore, judecătorii sunt persoane oneste, dar sunt care ne dau de gol sistemul. Într-un proces de judecată nu există doar judecători, există avocați, el trebuie să respecte ca în lege, e clar că cetățenii nu îi interesează care a avut raportul respectiv. Vreau să vă asigur că CSM întreprinde toate măsurile, suntem limintați”

11:24 Președinta CSM spune că unii judecători își vor face concluziile respective.

„Suntem un organ colegial fiecare votează cum crede că este necesar. Noi o sa reflectăm asupra ceea ce ați spus”.

11:20 „Oamenii prin țara spun că deciziile judecătorești se vând ca la licitație, există câteva grupări criminale, percepția oamenilor este aproape de realitate. Cine oprește aceste ilegalități?”

La fel, președinta a criticat decizia de numire a unor vicepreședinți acum 2 zile.

11:10 „Sistemul judecătoresc astăzi pune în pericol securitatea statului RM, nu exagerez. Nu este o noutate că unii judecători i-au decizii ilegale. Știți de aceste cazuri”, a menționat Sandu.

Aceasta s-a referit și la decizia prin care CSM a aprobat cererile de reîncadrare a 5 magistrați, anchetați pentru acte de corupție.

„Cu greu sistemul bancar își revine, după fraudă. Cine îi oprește astăzi pe acești judecători? Mai târziu o să vină nota de plată la stat și o să ne întrebăm cine o să achite. Prin anumite decizii ale unor judecători sunt distruse domenii întregi”, a adăugat președinta.

„Se pare că în cazul Șor va dura 100 de ani”, a mai adăugat aceasta.



Pub