Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Mama lui Roman Protasevici face…

Mama lui Roman Protasevici face apel către comunitatea internațională

Foto: Belsat

Mama prizonierului politic din Belarus, Roman Protasevici, a făcut un apel la comunitatea internațională, solicitând ajutor: „Fac apel la întreaga comunitate internaţională să îl salveze… Este doar un jurnalist, un copil, vă rog… Implor pentru ajutor. Vă rog, salvaţi-l! Îl vor omorî acolo! Salvați-mi fiul!”. Mesajul a fost lansat în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc într-o Casă Belarusă din Varșovia. Natalya Protasevici a spus că fiul ei, în calitate de jurnalist și blogger, spunea adevărul și el a fost persecutat pentru asta, relatează Belsat, citat de euroradio.fm.

„Nu a cerut organizarea unor revolte în masă, nu a cerut violență, acțiuni militare”, a spus Natalya Protasevici, precizând că fiul său „a vorbit doar despre ceea ce s-a întâmplat și se întâmplă în Belarus”.

Mama lui Roman este sigură că în închisoarea din Belarus fiul său e tratat cu violență. Ea s-a referit și la videoclipul care a fost publicat de forțele de securitate, în care urmele bătăilor sunt vizibile pe fața lui Roman.

Amintim că videoclipul în care Roman dezvăluie că e cooperant cu ancheta conține doar 29 de secunde. Marius Marinoff, analist interpret mimico-gestual, a comentat pentru presa din România starea în care s-ar fi aflat Roman atunci când a făcut acele declarații.

M-a frapat lipsa emoţiilor, ceea ce înseamnă o desensibilizare. Aceasta vine, de obicei, prin depravarea de anumite elemente cum ar fi somn, cum ar fi orice altceva. Nu există nicio microexpresie, nicio emoţie care poate să vină doar în cazul în care avem o stare de oboseală susţinută sau dacă avem o miză care face să anulăm orice altă emoţie pentru că dacă am arăta o emoţie ar putea să aducă un deserviciu cuiva, inclusiv pierderea vieţii unei persoane dragi. În momentul de faţă domnul Protasevici, real, am putea spune că este incongruent cu ceea ce simte şi că real este pus să mintă”, a spus Marius Marinoff.

Marius Marinoff, expert în analiza micro-gesturilor şi micro-expresiilor, e convins că Protasevici a fost constrâns să dea aceste declaraţii, iar înregistrarea publicată nu a fost prima versiune a interviului, iar cei care l-au constrâns ştiau ce fac.

Pe 23 mai, Belarusul a trimis un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla un jurnalist, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. Aeronava, care efectua o cursă Atena – Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă.

Ordinul de interceptare a avionului comercial ar fi fost dat chiar de președintele Aleksandr Lukașenko. Forțele militare aviatice belaruse au forțat avionul companiei Ryanair, în care se afla și Roman Protasevici, să aterizeze de urgență, invocând faptul că la bord ar fi o bombă. Aeronava se îndrepta de la Atena spre Vilnius.

Roman Protasevici este fostul editor al canalului de Telegram Nexta, recunoscut ca extremist în Belarus. În ultimele luni, acesta locuia la Vilnius și făcea parte din echipa Svetlanei Tihanovskaia. Protasevici a fost inclus de către autoritățile din Belarus pe lista teroriștilor, dat în căutări interstatale.