Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Compania aeriană „Austrian Airlines” a…

Compania aeriană „Austrian Airlines” a anulat o cursă de pasageri de la Viena spre Moscova în semn de protest față de deturnarea avionului „Ryanair” și reținerii ex-editorului canalului de Telegram Nexta

Imagine-simbol


Compania aeriană „Austrian Airlines” a anulat joi, 27 mai, o cursă de pasageri de la Viena spre Moscova. Aeronava trebuia să staționeze la ora 13:45 la pe Aeroportul din Moscova. Reprezentanții companiei au decis să anuleze zborul peste Belarus în semn de protest față de deturnarea avionului „Ryanair” și reținerii ex-editorului canalului de Telegram Nexta Roman Protasevici, notează Novaya Gazeta.

Foto: Novaya Gazeta

Anterior, Polonia a interzis aeronavelor companiilor din Belarus să pătrundă în spațiul său aerian, notează Novaya Gazeta. Asta după ce o aeronavă cu pasageri a companiei aeriene „Belavia” care a decolat miercuri, 26 mai, la amiază, de pe Aeroportul Național Minsk cu destinația Barcelona, urmând să aterizeze pe aeroportul spaniol El Prat, a zburat mai bine de două ore și 45 de minute, în cercuri, deasupra Belarusului aterizând ulterior înapoi pe aeroportul din Minsk. Avionul nu a intrat în spațiul aerian polonez și a zburat în cercuri deasupra regiunii Brest, învecinată cu Polonia.

Ex-editorul canalului de Telegram „Nexta”, Raman Protasevici, reținut la 23 mai pe Aeroportul din Minsk, a apărut într-un video publicat la 24 mai, pe canalul de Telegram „Nexta”, unde declară că nu are nicio problemă de sănătate și că atitudinea organelor de drept față de el „este absolut corectă și conform legii”.

Pe 23 mai, Belarusul a trimis un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla un jurnalist, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. Aeronava, care efectua o cursă Atena – Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă.

Ordinul de interceptare a avionului comercial ar fi fost dat chiar de președintele Aleksandr Lukașenko. Forțele militare aviatice belaruse au forțat avionul companiei Ryanair, în care se afla și Roman Protasevici, să aterizeze de urgență, invocând faptul că la bord ar fi o bombă. Aeronava se îndrepta de la Atena spre Vilnius.

Raman Protasevici, ex-editorul canalului de Telegram Nexta, recunoscut ca extremist în Belarus. În ultimele luni, acesta locuia la Vilnius și făcea parte din echipa Svetlanei Tihanovskaia. Protasevici a fost inclus de către autoritățile din Belarus pe lista teroriștilor, dat în căutări interstatale.

Citește și: