Principală  —  IMPORTANTE   —   România va oferi R. Moldova…

România va oferi R. Moldova alte 100 800 doze de vaccin împotriva COVID-19

Guvernul de la București a aprobat joi, 27 mai, o Hotărâre în legătură cu acordarea a 100 800 doze de vaccin împotriva COVID 19, cu titlu gratuit, din numărul de doze achiziționate de Ministerul român al Sănătății și livrate de către Compania AstraZeneca.

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de joi, 27 mai, Hotărârea de Guvern pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 41 alineat (4) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Prin acest act normativ se aprobă acordarea unui nou ajutor umanitar, cu tilul gratuit, pentru Republica Moldova în vederea gestionării pandemiei de COVID-19. Ajutorul umanitar constă în acordarea a 100.800 de doze de vaccin împotriva COVID-19 din numărul de doze achiziționate de Ministerul Sănătății în cadrul Programului Național de Vaccinare și livrate de către Compania AstraZeneca”, se menționează în nota emisă de Ministerul Sănătații din România.

Potrivit autorităților din România, asigurarea transportului celor 100.800 de doze în R. Moldova se va realiza prin structurile de specialitate ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI), prin Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, din bugetul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii, conform prevederilor legale.

În context, președinta R. Moldova, a postat un mesaj pe Facebook în care a îndemnat cetățenii să se vaccineze.

Mulțumim, România, pentru încă o donație de 100.800 de doze de vaccin AstraZeneca, aprobată azi de Guvernul României. Mă bucur că am reușit să aducem cantități suficiente de vaccin pentru Republica Moldova până la începutul verii și că a fost accelerat ritmul de vaccinare. Îndemn toți cetățenii să se vaccineze cât de curând – acum avem suficient vaccin de mai multe tipuri pentru a oferi oamenilor posibilitatea de a alege. Vaccinarea ne poate salva viața și ne va ajuta să scăpăm de măsurile de restricție și să ne apropiem de normalitate”, se arată în mesajul postat de către președintă.

La data de 7 mai, R. Moldova a recepționat lotul de 100.800 de doze de vaccin anti-COVID AstraZeneca din partea României. Potrivit autorităților, cele mai multe doze au fost donate R. Moldova de România.

La 19 mai curent, a fost lansată integral etapa a treia de vaccinare împotriva COVID-19. Toți doritorii pot beneficia de vaccin.

Campania de imunizare a fost lansată la data de 2 martie curent, iar până astăzi, au fost vaccinate 351.843 persoane. La data de 18 mai, Comitetul Național de Coordonare a Imunizării a decis lansarea integrală a etapei a treia de vaccinare împotriva COVID-19.