Feminitivele în Ucraina. A glumi sau a nu glumi, chiar asta-i întrebarea?

Young and friendly woman-logopedist is articulating on her logopedic treatment session. Colorful vector illustration for web and printing.

„Feminine? Ha-ha, atât de amuzant ”! „Ridicol!”, „Nefiresc!” 

Dacă locuiți în Ucraina și utilizați forme feminitive de cuvinte pentru a vă referi la o profesionistă de sex feminin – pregătiți-vă să deveniți ținta unei grămezi de jocuri de cuvinte.

În mai 2019, guvernul ucrainean a adoptat o nouă ortografie care, printre multe alte lucruri, a „legalizat” feminitivele. Nu au fost niciodată interzise, ​​dar acum sunt aprobate oficial.

De fapt, noua ortografie nu este chiar atât de nouă. Se referă la regulile ucrainene originale din 1928. Feminitivele nu sunt nici o revoluție – putem găsi exemple în cărți scrise încă în secolele XI și XII, potrivit lingviștilor. Un dicționar istoric al „feminitivelor în limba ucraineană” conține 8.000 dintre aceste cuvinte.

Conform regulilor de ortografie în limba ucraineană, există cel puțin șase sufixe care transformă o formă masculină într-o formă feminină. Având o mulțime de femei studente, învățătoare, poete sau chelnere, ne obișnuim cu formele lor feminine. Adesea, nici măcar nu observăm că folosim feminitivele. Dar, odată ce vorbim despre miniștri, profesori, ingineri, directori sau chiar manageri – domenii dominate de bărbați – aceasta cauzează probleme.

Dacă nu știu cum să creeze o formă corectă la feminin, oamenii încep să-și bată joc. Ei inventează cuvinte noi, făcându-le să pară amuzante sau chiar umilitoare, ca inexistentul „менеджеркиця” din desenul de mai sus. Înseamnă „pisicuță manager”. Râd iar și iar. Și de ce râd de fapt? De o femeie manager sau de un cuvânt care o descrie?

Materialul a fost publicat inițial în Newsletter-ul Weekly Focus realizat de rețeaua internațională de jurnaliști n-ost, care are ca misiune să se aprofundeze în realitățile de pe continentul european și să ofere o perspectivă diversă asupra unui subiect săptămânal. Vă puteți abona la newsletter pe acest link.

Katerina Kovalenko este o jurnalistă ucraineană care acoperă probleme sociale. În prezent, cu sediul în Berlin. Folosește femininele în viața de zi cu zi.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.