10:59:03 18.04.2024
Stiri

Câtă mișcare trebuie să faci zilnic dacă stai foarte mult timp pe scaun

Actualitate 27.05.2021 08:30 Vizualizări1382 Autor: Ziarul National
Câtă mișcare trebuie să faci zilnic dacă stai foarte mult timp pe scaun


Este recomandat să facem cel puțin 30 de minute de exerciții fizice pe zi, sau 150 de minute pe săptămână, pentru a rămâne sănătoși. Însă, 30 de minute reprezintă doar 2% din zi, iar mulți dintre noi își petrec majoritatea timpului pe scaun.

Cercetările arată că statul pe scaun poate fi la fel de dăunător pentru sănătate ca fumatul. Un nou studiu a dezvălui acum că 30 de minute de exerciții fizice pe zi nu sunt suficiente pentru a contracara riscurile pe care le prezintă statul prea mult timp pe scaun.

Însă, studiul a arătat că printr-un echilibru perfect al timpului acordat exercițiilor fizice și mișcării ar putea fi posibilă contracararea efectelor negative ale statului mult timp pe scaun.

Oamenii de știință au combinat date de șase studii diferite din Regatul Unit, SUA și Suedia, analizând în total peste 130.000 de adulți. Fiecare dintre studii a folosit un monitor de activitate fizică (o brățară de fitness) pentru a măsura mișcările unei persoane și timpul petrecut pe scaun pe tot parcursul zilei.

30 de minute de exerciții fizice pe zi au scăzut riscul de deces prematur

Apoi, fiecare studiu a monitorizat participanții timp de aproximativ patru până la 14 ani pentru a vedea care dintre aceștia decedau, scrie Science Alert.

După cum era de așteptat, oamenii de știință au descoperit că 30 de minute de exerciții fizice pe zi au scăzut riscul de deces prematur cu până la 80% pentru cei care stăteau mai puțin de șapte ore pe scaun în fiecare zi. Însă, același efect nu a fost observat și pentru oamenii care petreceau între 11 și 12 ore din zi stând pe scaun.

Cu alte cuvinte, un stil de viață sănătos necesită mai mult de 30 de minute de exerciții fizice pe zi dacă petreci foarte mult timp pe scaun.
Diferite combinații de exerciții fizice și mișcare ușoară

Pentru cei care stau foarte mult timp pe scaun, 30 de minute de exerciții fizice au scăzut riscul de moarte prematură cu doar 30%, dacă aceste exerciții erau combinate cu alte cinci ore de mișcări ușoare pe parcursul zilei (precum mersul la cumpărături, gătitul, grădinăritul).

Așadar, ne putem gândi la această combinație de activități ușoare, exerciții și statul pe scaun ca un „cocktail”. Astfel, atunci când vine vorba despre un stil de viață activ, există diferite rețete pe care le-am putea alege pentru a obține aceleași beneficii.

Spre exemplu, o persoană ar putea face exerciții fizice timp de 30 minute în fiecare zi, s-ar putea mișca apoi timp de aproape șase ore desfășurând activități precum treburi casnice sau mersul pe jos la locul de muncă. Totuși, această persoană ar petrece în jur de zece ore pe zi pe scaun. Persoana din cazul de față ar avea același risc de deces prematur ca cineva care a făcut exerciții fizice timp de 55 de minute zilnic, s-a deplasat pe tot parcursul zilei timp de aproximativ patru ore și a stat pe scaun timp de aproximativ 11 ore.

Cu alte cuvinte, diferite combinații de exerciții fizice și mișcare ușoară pot fi folosite pentru a combate efectele negative ale statului pe scaun.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md