22:52:58 18.04.2024
Stiri

VIDEO // Maia Sandu, vizită-surpriză la ședința Consiliului Superior al Magistraturii: „Cum e posibil ca o grupare CRIMINALĂ să atace sistemul de asigurări, sistemul bancar, cu ajutorul unor JUDECĂTORI? E pusă în pericol securitatea statului”

Actualitate 27.05.2021 11:17 Vizualizări4287 Autor: Ziarul National
VIDEO // Maia Sandu, vizită-surpriză la ședința Consiliului Superior al Magistraturii: „Cum e posibil ca o grupare CRIMINALĂ să atace sistemul de asigurări, sistemul bancar, cu ajutorul unor JUDECĂTORI? E pusă în pericol securitatea statului”


Președintele Maia Sandu a întreprins o vizită-surpriză la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), care s-a întrunit astăzi în ședință. Șefa statului a menționat că unele grupări criminale pun în pericol securitatea statului cu ajutorul unor decizii emise de unii judecători.

„Deciziile judecătorești se vând ca la licitație. Cine dă mai mult, acela are câștig de cauză. Cine oprește aceste ilegalități? Cine oprește judecătorii care pun în pericol securitatea statului? Ați avut la dispoziție doi ani să faceți ordine în sistem, dar lucrul acesta nu se întâmplă”, s-a adresat Maia Sandu membrilor CSM.

„Sunt astăzi aici ca să vă informez că sistemul judecătoresc, din păcate, pune în pericol securitatea statului R. Moldova. Vă rog să mă credeți, nu exagerez. Nu este o noutate pentru nimeni că unii judecători iau decizii ilegale, îndeplinind anumite ordine sau încercând să câștige în mod ilegal bani. Aceste decizii ilegale nedreptățesc oamenii și dăunează statului. Nu știu dacă înțelegeți pe deplin amploarea acestei daune pe care o provoacă deciziile ilegale ale unor judecători”, a precizat președintele.

Maia Sandu a prezentat și exemple concrete.

„Cele mai mari scheme de corupție se realizează cu contribuția unor judecători. Un caz ieșit din comun este „Laundromatul”. Au fost puși sub învinuire 15 judecători, dintre care unul a decedat, iar altul a fugit din țară. Alți 13 au fost scoși de sub urmărire penală și aici ar trebui să mulțumim Procuraturii. Avem o procuratură foarte miloasă cu infractorii. Am văzut decizia CSM, care a acceptat demersurile a celor cinci magistrați ca să revină în sistem. Mai mult decât atât, statul trebuie să plătească compensație acestor magistrați. Nu cred că există cineva la această masă care nu înțelege cât de gravă este această crimă economică de spălare de bani”, a continuat șefa statului.

Potrivit Maiei Sandu, grupările criminale continuă să atace sistemul de asigurări și sistemul bancar, cu ajutorul unor judecători.

„O grupare criminală atacă sistemul de asigurări și se bazează pe suportul judecătorilor. Cum e posibil acest lucru? Aceleași grupări criminale atacă sistemul bancar. Sunt judecători care sunt gata să anuleze deciziile regulatorului, în cazul de față ale Băncii Naționale a Moldovei, pentru a fi recompensați. Recompensa care li se oferă este mai mare ca salariile, dar cei care fură miliarde își permit să ofere aceste recompense. Eu sunt pentru independența justiției, dar independența trebuie să meargă mână în mână cu responsabilitatea”, a punctat Maia Sandu.

De partea cealaltă, președinta interimară a CSM, Luiza Gafton, a menționat că judecătorii au auzit adresarea Maiei Sandu.

„Doamnă președintă, noi v-am auzit. Probabil că și judecătorii urmăresc această intervenție. Cred că mesajul e adresat întregului sistem și nu doar CSM. Fiecare judecător, inclusiv cei vizați, trebuie să-și facă concluziile de rigoare. Nu ai cum spune că o hotărâre e legală sau ilegală, chiar dacă ne place sau nu decizia. Procuratura trebuie să se expună dacă asupra unui judecător s-au făcut presiuni sau a luat mită. Noi vom reflecta la cele spuse de dvs.”, a spus Luiza Gafton.

O altă membră a CSM consideră că unica soluție pentru e reforma sistemul judecătoresc din R. Moldova este o resetare a acestuia. „Toți membrii trebuie să-și dea demisia și să fie aleasă o nouă componență a CSM”, a declarat Carolina Ciugureanu-Mihailuță.

Judecătorul Victor Micu i-a transmis Maiei Sandu că CSM ar avea prea puține instrumente pentru a face ordine în sistem. „Sunt judecători care ne dau de gol. Dar trebuie să șinem cont că în procesul de judecată mai sunt implicați și procurorii”, a precizat acesta.

„Eu înțeleg că sunt foarte mulți judecători onești, dar de ce doamna Tamara Chișca-Doneva a fost numită președintă interimară a Curții Supreme de Justiție?”, a întrebat Maia Sandu membrii CSM.

Tamara Chișca-Doneva a făcut parte din completul de judecători ce a luat decizia finală în cazul „Gemenii” și a dus la obligarea statului de către CtEDO să achite prejudicii de până la 3,6 milioane de euro.



Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md