21:18:59 28.03.2024
Stiri

VIDEO // Ambasadorul Daniel Ioniță: „Comerțul bilateral dintre România și R. Moldova a evoluat spectaculos în ultimii 10 ani, printre altele și grație investițiilor românești care au crescut aici”

Actualitate 27.05.2021 19:08 Vizualizări1254 Autor: Ziarul National
VIDEO // Ambasadorul Daniel Ioniță: „Comerțul bilateral dintre România și R. Moldova a evoluat spectaculos în ultimii 10 ani, printre altele și grație investițiilor românești care au crescut aici”


România a devenit în ultimii ani cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova, iar nivelul schimburilor comerciale s-a dublat în cinci ani, de la circa 1 miliard de dolari în 2014 la 1,95 de miliarde în 2020.

Totodată, pe lângă faptul că este o destinație de export final pentru producătorii din Republica Moldova, România reprezintă și un cap de pod perfect pentru expansiunea afacerilor moldovenești pe piețele europene, a declarat astăzi Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, în cadrul Conferinței de afaceri „Republica Moldova-destinație pentru investițiile românești” organizată online de Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova (AIR), Uniunea Națională a Patronatului Român (UNPR) și Biroul de Promovare Comercial Economică la Chișinău din cadrul Ambasadei României..

„Relațiile dintre România și Republica Moldova sunt speciale, se bazează pe o comunitate de limbă, de cultură, de istorie și de tradiții și sunt fundamentate pe un Parteneriat Strategic menit sa susțină parcursul european al Republicii Moldova. Am aniversat recent 11 ani de la lansarea acestui Parteneriat, perioadă pe care aș caracteriza-o, în pofida diverselor impresii, ca fiind una deosebit de fructuoasă. În tot acest răstimp, Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE si componenta sa de liber schimb – DCFTA, cetățenii moldoveni pot circula deja de 7 ani liber, fără vize în spațiul UE, iar comerțul exterior al Republicii Moldova s-a reorientat într-o proporție majoritară, de peste 65%, către piața comună europeană.

Pe această bază, era oarecum firesc ca în ultimii ani România să devină, de departe, cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova, consolidându-și această poziție cu fiecare an, inclusiv în vremuri de pandemie. Pe lângă faptul că este o destinație de export final pentru producătorii din Republica Moldova, România reprezintă și un cap de pod perfect pentru expansiunea afacerilor moldovenești pe piețele europene.

Comerțul bilateral dintre România și Republica Moldova a evoluat spectaculos în ultimii 10 ani, printre altele și grație investițiilor românești care au crescut aici. Astfel, nivelul schimburilor comerciale s-a dublat în cinci ani, de la cca. 1 miliard USD în 2014 la 1,95 miliarde în 2020, cu un vârf de 2,218 miliarde USD în 2019 – an dinainte de pandemie”, le-a spus Ambasadorul Daniel Ioniță oamenilor de afaceri de pe ambele maluri ale Prutului, participanți la conferință.

Diplomatul român a adăugat că România va susține în continuare parcursul european al R. Moldova, în beneficiul cetățenilor de aici.

„Valoarea unei relații speciale, frățești, cum este cea dintre România si Republica Moldova, depinde nu numai de cantitatea schimburilor comerciale, dar și de calitatea cooperării noastre bilaterale. Vom rămâne, astfel, neobosiți în a promova calea europeană a Republicii Moldova, valorile și principiile europene, statul de drept și comerțul liber, pentru că suntem convinși – inclusiv pe baza experienței noastre proprii – că doar așa cetățenii Republicii Moldova se pot bucura de stabilitate și prosperitate”, a încheiat Ambasadorul Daniel Ioniță.

Menționăm că la evenimentul în care au fost prezentate oportunitățile investiționale oferite de Republica Moldova au participat antreprenori de pe ambele maluri ale Prutului.

Aceștia au putut afla istorii de succes ale investitorilor din România prezenți în Republica Moldova, informații despre deschiderea Republicii Moldova către piața de desfacere a Uniunii Europene prin intermediul României, mecanisme de accesare a fondurilor europene, despre posibilitatea internaționalizării afacerilor prin organizarea sesiunilor B2B și au participat la la lansarea Platformei interactive de afaceri „Republica Moldova – România”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md