Linkuri accesibilitate

SUA promit mai multă asistență financiară pentru palestinieni


Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, la plecarea în Israel, 24 mai 2021
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, la plecarea în Israel, 24 mai 2021

Secretarul de stat american, Antony Blinken s-a angajat să ofere zeci de milioane de dolari asistență suplimentară pentru palestinieni, după acordul de încetare a focului între Israel si Hamas.

În prima sa călătorie în regiune ca secretar de stat, Blinken a mai anunțat redeschiderea consulatului american la Ierusalim, a cărui principala funcție este să mențină legături cu populația palestiniană. Consulatul fusese închis de către Trump, care a mutat ambasada americană la Ierusalim și a redus contactele cu palestinienii. Blinken a spus că administrația americană dorește să reia contactele cu Autoritatea Palestiniană – care conduce in Cisiordania – și cu populația palestiniană.

Recentul conflict care a făcut 230 de victime palestiniene și 12 israeliene a readus Orientul Mijlociu între prioritățile administrației de la Washington, după ce inițial Biden nu intenționa să își concentreze eforturile diplomatice în acea direcție. Diplomația americană dorește acum să întărească rolul Autorității Palestiniene, în competiția acesteia cu Hamas, care controlează Fâșia Gaza.

Blinken a spus că va notifica Congresul cu privire la intenția administrației de a oferi 75 de milioane de dolari asistență suplimentară pentru palestinieni, în plus față de cele 360 de milioane oferite inițial.

În timpul unei întâlniri cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, șeful diplomației americane a arătat că Statele Unite vor conlucra îndeaproape cu partenerii pentru a se asigura că Hamas – considerată o organizație teroristă – nu beneficiază de pe urma ajutorului, ceea ce este complicat de materializat în Gaza, unde Hamas guvernează.

Blinken a reafirmat angajamentul american pentru dreptul Israelului de a se apăra.

Națiunile Unite au informat că, în luptele recente, circa 100 de mii de persoane din Gaza au rămas fără adăpost și 300 de clădiri au fost distruse. Dar observatori politici cred că recentul conflict a provocat victime fără ca însă să contribuie la rezolvarea problemelor regiunii, vizând mai curând obiective de etapă și neeliminând pericolul unei noi confruntări, la un moment dat, în viitor.

XS
SM
MD
LG