Băncile din RM vor înceta operațiunile cu firmele din Belarus? Ce spune BNM

27 Mai 2021, 10:17
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
27 Mai 2021, 10:17 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Banca Națională a Moldovei a negat informațiile care au apărut pe unele canale de Telegram, potrivit cărora autoritatea de reglementare ar fi avertizat băncile comerciale moldovenești să înceteze operațiunile cu unele companii din Belarus înainte de 3 iunie în legătură cu sancțiunile împotriva Belarusului. Aceleași canale s-au referit la un comunicat de presă al ProCreditBank, care ar fi anunțat suspendarea plăților în baza contractelor cu bieloruși din 3 iunie, printr-un ordin al Băncii Naționale. De fapt, comunicatul de presă ProCreditBank este despre altceva, scrie Newsmaker.

Ce s-a întâmplat

Unele canale moldovenești de Telegram au raportat că Moldova „interzice importul de produse ale întreprinderilor de stat din Belarus, iar Banca Națională a Moldovei a trimis o scrisoare tuturor companiilor care lucrează cu Belarus privind suspendarea operațiunilor bancare începând cu 3 iunie”.

În plus, pe unul dintre canale, autorii postării s-au referit la „decizia publicată pe site-ul web ProCreditBank, care ar relatat despre „impunerea unei interdicții (sancțiuni) asupra importului de produse ale întreprinderilor de stat din Belarus Belneftekhim, Grodno Azot, Belshina, Grodnokhimvolokno, Lakokraska, Naftan și Polotsksteklovolokno.”

Canalul a raportat, de asemenea, că „sancțiunile pot afecta întreprinderile concernului Belneftekhim: Mogilevkhimvolokno, Svetlogorskkhimvolokno, Gomelsteklo și Eximoil LTD”.

Ce spune Banca Națională

Banca Națională a negat informații că ar fi trimis „scrisori cu acest conținut” băncilor comerciale. BNM nu a raportat niciun detaliu că blocarea operațiunilor este în principiu posibilă.

Ce a spus, de fapt, ProCreditBank

De fapt, banca comercială a avertizat cu privire la posibila blocare a tranzacțiilor cu companiile din Belarus de către băncile corespondente sau băncile intermediare, referindu-se la Oficiul pentru Controlul Activelor Străine al Trezoreriei SUA (OFAC), care a impus sancțiuni împotriva a nouă întreprinderi din Belarus. Vorbim despre fabricile petrochimice și chimice din Belarus.

„Astfel, plățile de la și în favoarea acestor companii și a diviziunilor acestora în cadrul unor noi contracte nu sunt posibile, iar în cadrul contractelor vechi sunt posibile doar până la 03.06.2021 și doar pentru a înceta relațiile de afaceri”, a declarat banca într-un comunicat.

ProCreditBank a clarificat că, având în vedere incertitudinea situației, „băncile corespondente și băncile intermediare pot lua decizii indiferent de politica OFAC. Există riscul ca plățile să fie blocate și ulterior oprite fără a rambursa banii plătitorilor, chiar dacă acestea sunt legale. De asemenea, banca a subliniat că nu este responsabilă pentru plățile suspendate ale băncilor corespondente sau ale băncilor intermediare.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 20:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 20:28 // Actual //  Lupu Eduard

Moldovagaz urmează să solicite o reducere a tarifului pentru gazul natural, conform anunțului făcut de directorul companiei, Vadim Ceban, cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

Cererea va fi depusă mâine, pe data de 26 aprilie, la Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), în speranța de a aduce un beneficiu semnificativ consumatorilor finali. Cu toate acestea, Ceban nu a oferit detalii precise în legătură cu mărimea estimată a reducerii tarifului.

În data de 23 aprilie, membrul Consiliului Energocom, Alexandr Slusari declara că prețul gazului vândut de Energocom către Moldovagaz ar urma să fie între 300-350 dolari pentru mia de metri cubi, în luna mai.

Ultima dată, tariful la gaz pentru consumatorii casnici s-a redus cu 19,9%, la 14,47 cu TVA inclus, potrivit deciziei ANRE din 21 februarie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău