Peste 100 mii de cetățeni s-au înregistrat prealabil pentru alegerile parlamentare din 11 iulie

by D M
Distribuiti mai departe...

Comisia Electorală Centrală anunță despre expirarea termenului de depunere a cererilor de înregistrare prealabilă pentru cetățenii aflați în străinătate. De această dată, numărul cetățenilor R.Moldova care s-au înregistrat prealabil pentru a participa la votare în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie a depășit 100 mii. Astfel, este cea mai înaltă rată de înregistrare din toate scrutinele naționale.

În total, s-au înregistrat prealabil 100 049 de cetățeni. Cele mai multe înregistrări au fost făcute în Italia ( 21,8 mii), Marea Britanie (16,1 mii), Germania (14,1 mii), Franța (8,9 mii), Rusia (7,3 mii), România (6,6 mii), Irlanda (5,1 mii), SUA (3,7 mii), Spania (3 mii), Canada (2,1 mii), Belgia (1,6 mii), Portugalia (1,5 mii), Olanda (peste o mie).

De precizat că la scrutinul prezidențial din 2020, s-au înregistrat prealabil puțin peste 60 de mii de cetățeni aflați în străinătate.

Înregistrarea prealabilă este unul din criteriile importante care stă la baza deciziei CEC privind deschiderea secțiilor de votare în afară țării, dar și pe teritoriul Republicii Moldova, pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului (Transnistria), municipiul Bender și unele localități ale raionului Căușeni.

CEC menționează că înregistrările făcute pentru scrutinele naționale precedente rămân a fi valabile, cu excepția cazurilor în care alegătorii intenționează să voteze într-o altă localitate din afara țării unde vor fi deschise secții de votare. În aceste situații, alegătorii pot face modificări în datele prezentate anterior.

De menționat că recent, președintele R.Moldova, Maia Sandu, a îndeamnat cetățenii moldoveni care se află în diaspora să se înregistreze pe site-ul Comisiei Electorale Centrale în vederea deschiderii unei secții de vot cât mai aproape de zona unde sunt stabiliți: „Dragi cetățeni din diasporă, pe 11 iulie votul vostru va decide calea pe care va porni Republica Moldova. Înregistrați-vă pe site-ul CEC și îndemnați rudele, prietenii să facă la fel. Mai sunt câteva zile în care puteți face înregistrarea prealabilă pentru deschiderea unei secții de vot mai aproape de dumneavoastră, termenul-limită fiind 26 mai”.

La fel, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a anunțat că nu exclude că la scrutinul parlamentar din 11 iulie 2021 ar putea fi deschise mai multe secții de votare peste hotare. În special, este vorba despre secții suplimentare în localitățile unde la ultimul scrutin prezidențial din 2020 au fost epuizate buletinele de vot.

DESCHIDE.MD


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.