Rusia a interzis companiei Austrian Airlines să aterizeze la Moscova din cauză că aceasta a ocolit spațiul aerian belarus

60af9eedae5ac92a9d2091a9

Criza aviatică din Europa continuă să se accentueze, iar noul catalizator a devenit Rusia. Companiei Austrian Airlines i s-a interzis să zboare în Rusia din cauza că aceasta a vrut să ocolească spațiul aerian belarus. În consecință, cursa Viena-Moscova a fost anulată.

Compania Austrian Airlines a decis să suspende zborurile prin spațiul aerian al Belarusului și să ocolească țara. Mai multe companii aeriene au anunțat că avioanele lor nu vor mai tranzita Belarusul din cauza interceptării unui avion Ryanair și arestarea lui Roman Protasevich, cofondator al canalului Telegram NEXTA, pe 23 mai, notează currenttime.tv.

Printre companiile care au anunțat că nu vor mai tranzita Belarusul  se numără Singapore Airlines care va modifica traiectoria zborurilor din Europa pentru a evita această țară. Compania anunțat că va continua să urmărească cu atenție situația.

Companiile europene Air France, Lufthansa, SAS, AirBaltic, KLM și Finnair au anunțat, de asemenea că aeronavele lor nu vor mai zbura prin Belarus și vor găsi rute alternative prin care să evite această țară.

Liderii europeni au aprobat, luni seara, impunerea de noi sancțiuni împotriva Belarusului, căruia îi cer eliberarea imediată a activistului Roman Protasevici și a prietenei acestuia, Sofia Sapega, arestați duminică în urma deturnării la Minsk, sub un fals pretext, a avionului în care călătoreau pe ruta Atena – Vilnius.

Amintim că avionul la bordul cărui se afla jurnalistul Roman Protasevici, care decolase din Atena, Grecia, cu destinaţia Vilnius, Lituania, a fost rerutat către Minsk, unde, după aterizare, Protasevici a şi fost arestat.

Roman Protasevici, fostul redactor-șef al canalului de Telegram NEXTA, în vârstă de 26 de ani, este acuzat de terorism şi riscă pedeapsa cu moartea.

NEXTA este un canal de Telegram,care a apărut în anul 2017 și a cărui redacție se află în Varșovia. El informează activ despre protestele din Belarus, începute odată cu anunțarea rezultatelor de la alegerile prezidențiale din anul trecut. Roman Protasevici și-a anunțat plecarea din NEXTA în luna septembrie a anului trecut.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente