Clasament // Peste 100.000 de cetățeni moldoveni din diaspora s-au înregistrat să participe la alegerile parlamentare

Ilie Gulca
27/05/2021
Foto: Cetățeni moldoveni așteaptă să voteze la o secție de vot dintr-un oraș din Germania

Peste 100.000 de cetățeni ai Republicii Moldova stabiliți în străinătate s-au înregistrat prealabil să participe la alegerile parlamentare anticipate din 21 iulie 2021. Acest număr depășește aproape dublu numărul celor înregistrați să participe la prezidențialele din noiembrie 2020.

Mai exact, este vorba de 100.051 de cetățeni înregistrați pe platforma Comisiei Electorale Central. Cei mai mulți dintre aceștia sunt din Italia, după care urmează cei din Marea Britanie, Germania, Franța, Rusia și România.

Comisia Electorală Centrală atenționează că joi, 27 mai 2021, expiră termenul de înregistrare prealabilă pentru cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot care se află în străinătate, sau au domiciliul în localitățile din stânga Nistrului și intenționează să voteze la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.

Aproape 22.000 de oameni s-au înregistrat să participe la scrutinul anticipat. Moldovenii din peninsulă sunt cei mai mulți la acest capitol. În același clasament, comunitatea moldovenilor din Italia este urmată de cea din Marea Britanie cu peste 16.000 de cetățeni și cea din Germania cu peste 14.000.

Comunitatea moldovenilor din Franța se plasează pe poziția a patra cu aproape 9.000 de înregistrări prealabile. Cetățenii din Federația Rusă se poziționează pe poziția a cincea cu peste 7.000 de înregistrări, după care urmează comunitatea moldovenilor din România cu peste 6.600.

Pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, la încheierea perioadei de înregistrare prealabilă, Comisia Electorală Centrală a anunțat că 59.906 de moldoveni din diasporă se înscriseseră pe platforma online. Ca rezultat, autoritățile moldovenești au deschis 139 de secții de votare în afara statului.

Scopul înregistrării prealabile este de a stabili numărul estimativ al alegătorilor care vor vota în afară pentru ca ulterior să fie deschise secții de votare suplimentare în străinătate cu acordul autorităților statelor respective.

Ilie Gulca
27/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii