„Timpul corupţiei la Bac a trecut”. Rigorile de integritate stabilite de CNA pentru organizarea Bac-lui

Ilie Gulca
27/05/2021

Respectarea regimului juridic al cadourilor, a influențelor necorespunzătoare, a conflictelor de interese, precum și modalitățile de denunțare a manifestărilor de corupție și răspunderea pentru lipsa integrității. Acestea sunt standardele de integritate, stabilite de CNA și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, despre care sunt informați conducătorii de toate nivelurile din sistemul de educație în contextul organizării examenelor de Bacalaureat.

În această săptămână, ofiţerii Centrului Național Anticorupție (CNA) se află în contact direct, pe o platformă online, cu președinții și secretarii Centrelor de Bac, precum şi cu șefii direcțiilor de învățământ din zonele nord, centru și sud, în cadrul căreia sunt puse în discuții mai multe subiecte privind rigorile de integritate în procesul de desfășurare a Bac-lui.

Cadrele didactice sunt atenționate şi îndemnate să dea dovadă de corectitudine, responsabilitate și integritate în procesul de supraveghere și evaluare a examenelor. De asemenea,

Potrivit lui Ion Pruteanu, şef al Direcţiei educaţie anticorupţie a CNA, scopul activităților de informare constau în cultivarea şi dezvoltarea componentei de prevenire în rândul cadrelor didactice.

„Examenele de bacalureat sunt o evaluare a cunoştinţelor elevului şi profesorului. Ambele părţi aşteaptă o evaluare corectă şi obiectivă a acestor eforturi. De aceea scopul tuturor, inclusiv al CNA, al Ministerului Educaţiei şi al Agenţiei Naționale pentru Curriculum și Evaluare este ca acest proces de examinare să se desfăşoare în conformitate cu cele mai înalte standarde de integritate şi corectitudine”, a menţionat Pruteanu.

Ofiţeri ai CNA vor fi delegaţi la centrele de supraveghere a examenelor, de unde vor monitoriza procesul prin intermediul camerelor video.

Permiterea copierii, primirea cadourilor necuvenite sau nedeclararea cadourilor de politeţe, precum şi acceptarea unor recompense ilicite în schimbul unor favoruri atrag sancţiuni disciplinare, iar în cazul conducătorilor poate surveni răspunderea penală.

În 2020, examenele de bacalaureat au fost anulate, iar un an mai devreme a fost un număr mic de adresări la CNA privind unele abateri în procesul examenelor – cazuri transmise spre soluţionare la Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

„Situaţia arată că elevii, părinţii şi profesorii conştientizează că timpul corupţiei la Bac a trecut, iar aceasta se vede prin faptul că se înregistrează tot mai puține sesizări despre anumite abateri comise în cadrul examenelor”, a mai spus Pruteanu.

Ilie Gulca
27/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii