Maia Sandu la Consiliul Superior al Magistraturii: „Sistemul judecătoresc, din păcate, pune în pericol securitatea statului”

Irina Odobescu
27/05/2021
Foto: Președinția R. Moldova via Facebook

Președinta Maia Sandu, în cadrul unei întâlniri cu membrii Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), și-a exprimat îngrijorarea despre modul în care se iau deciziile în instanțele judecătorești la nivel național și față de sutele de mii de euro pe care R. Moldova trebuie să le plătească după deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului. Șefa statului a îndemnat membrii CSM să numească judecători integri și le-a cerut soluții pentru eliminarea din sistem a magistraților „care se cred deasupra legii” și „iau decizii la influența unor persoane”. 

„Eu sunt astăzi la CSM ca să vă informez că sistemul judecătoresc, din păcate, astăzi, pune în pericol securitatea statului R. Moldova și vă rog să mă credeți că nu exagerez. Azi judecătorii iau decizii ilegale la anumite ordine, încercând să câștige în mod ilegal bani. Aceste decizii ilegale nedreptățesc oamenii și dăunează statului. Judecătorii înțeleg foarte bine situația. Nu știu dacă înțelegeți pe deplin amploarea acestei daune pe care o provoacă deciziile ilegale ale unor judecători. Daunele sunt pentru cetățeni individuali, dar și pentru stat, în general”, a declarat Maia Sandu la ședința CSM.

Șefa statului a solicitat membrilor CSM ca să analizeze cu toată vigilența integritatea candinaților, „pentru ca să nu petrecem următorii ani în dispute majore”. Sandu a mai spus că cele mai mari scheme în R. Moldova, din păcate, se realizează, cu participarea unor judecători.

„Un caz ieșit din comun este Laundromatul. Știți că au fost puși  sub învinuire 15 judecători. Avem o procuratură foarte miloasă cu infractorii. Am văzut decizia CSM ca cinci dintre acești judecători să revină în sistem și că statul să le plătească compensație acestor magistrați.

Nu cred că există cineva la această ședință care nu înțelege cât de gravă este această crimă de spălare de bani. Ce înseamnă această lipsă de acțiune a judecătorilor? Aceasta înseamnă o invitație la o altă crimă economică majoră. Aceasta înseamnă o discreditare a sistemului judecătoresc”.

Președinta a precizat că în perioada 2001–2020 au fost pronunțate 473 de hotărâri împotriva R. Moldova la CEDO. Valoarea prejudiciilor pe care trebuie să le plătească Guvernul ajunge la zeci de milioane de euro. Sandu a mai spus că „acum pe rol sunt alte cazuri care vin din deciziile luate din anii precedenți și vorbim de sute de milioane de euro pe care va trebui să le achităm. Să vă gândiți bine de unde o să vină aceste sume ca să se achite acești bani”.

Șefa statului a mai vorbit la ședința CSM despre achizițiile publice, companiile de sigurări și deciziile judecătorilor, care „contribuie la jefuirea statului”.

De partea cealaltă, președinta interimară a CSM, Luiza Gafton, a punctat că mesajul președintei este adresat întreg sistemului judecătoresc și nu doar membrilor CSM.

„Justiția se înfăptuiește de către instanțele de judecată. În cazul în care o hotărâre este luată sub presiune și alte facilități făcute judecătorilor, trebuie să intervină procuratura, pentru că CSM nu are modalități de lucru. Rolul primordial al CSM se rezumă la numirea și promovarea judecătorilor. Nu este atât de ușor de adoptat hotărâri de numire în funcție și promovare a judecătorilor. Fiecare hotărâre se adoptă colegial.”

Victor Mîndru, judecător la Curtea Supremă de Justiție, a spus că CSM întreprinde toate măsurile pentru numirea corectă a judecătorilor.

„Trebuie să ne credeți, la fel cum a spus și dna Gafton, că suntem limitați în atribuțiuni. Vreau să vă spun că într-un proces de jucedată nu există doar judecătorul, există și avocatul, procurorul, iar judecătorul trebuie să ia o decizie în conformitate cu legea”. 

Irina Odobescu
27/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii