G4Media: România a depăsit de două ori și jumătate Rusia la importurile din Republica Moldova

Madalin Necsutu
27/05/2021
bright-export.com

România rămâne principala sursă de export a produselor din Republica Moldova, iar schimburile comerciale au crescut cu 8% față de perioada similară a anului trecut, sunt câteva dintre observațiile participanților conferinței „Republica Moldova – destinație pentru investițiile românești”, ce a avut loc, joi, în format online într-un duplex Chișinău-București, relatează G4Media.ro

„Pe lângă faptul că este o destinație de export finală pentru producătorii din Republica Moldova, România reprezintă și un cap de pod perfect pentru expansiunea afacerilor moldovenești pe piețele europene. Comerțul bilateral dintre România și Republica Moldova a crescut spectaculos în ultimii zece ani, între altele și grație investițiilor românești, care au crescut în toată această perioadă”, a declarat ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

UE este lider în topul destinației mărfurilor din Republica Moldova, acolo unde merg circa două treimi din cantitatea totală, iar România și-a consolidat poziția de lider în UE în fiecare an.

Peste 1.300 de companii românești activează în Republica Moldova, în timp ce peste 6.000 de firme moldovenești activează în România. În 2019, România a investit 300 de milioane de euro în Republica Moldova.

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului Claudiu Năsui, prezent și el la conferință, a spus că Bucureștiul urmărește consolidarea acestui parteneriat economic.

„Relațiile sunt solide și le putem consolida mai mult. Comerțul bilateral a început să se recupereze după pierderea de 12 la sută (….). România a fost și va fi mereu portavocea Chișinăului în cancelariile occidentale și sperăm ca Republica Moldova să avanseze pe calea reformelor democratice”, a precizat Năsui.

La rândul său, secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii de la Chișinău, Iuliana Drăgălin, a spus că investitorii români pot fi atrași în Republica Moldova de un mediu de afaceri mai predictibil și de o protecție sporită a investițiilor acestora.

„Investițiile străine directe ale UE în Republica Moldova au fost în continuă creștere iar această cifră s-a dublat. Pentru ca Moldova să beneficieze de mai multe investiții străine este importantă predictibilitatea legislativă, stabilitatea, precum și statul de drept”, a menționat oficialul de la Chișinău.

Republica Moldova importă din România produse petroliere, medicamente, automobile, fire și cabluri electrice.

România, balanță comercială echilibrată cu Republica Moldova

Comerțul bilateral dintre România și Republica Moldova a evoluat spectaculos, în ultimii 10 ani, prin intermediul investițiilor românești peste Prut.

Nivelul schimburilor comerciale s-a dublat în cinci ani, de la circa 1 miliard de dolari americani în 2014 la 1,95 miliarde în 2020, cu un vârf de 2,218 miliarde de dolari în 2019, înaintea pandemiei de coronavirus.

Conform datelor statistice ale Biroului Național de Statistică din Republica Moldova, UE rămâne principala piață de export a Chișinăului, cu o pondere de 61,63%, într-o ușoară scădere cauzată de pandemia de coronavirus și de seceta puternică care a lovit Repubica Moldova anul trecut.

În primul trimestru din 2021, România este de departe principalul importator de mărfuri din UE dinspre Republica Moldova.

România are în prezent o cotă de cu 25,69% din totalul exporturilor Republicii Moldova, ce s-au cifrat în primele trei luni ale acestui an la aproape 713 milioane de dolari.

Republica Moldova a exportat în România în valoare de 183 de milioane de milione de dolari. Schimburile comerciale între cele două state sunt echilibrate. La rândul său, Republica Moldova a importat din România mărfuri în valoare de 189 de milioane de dolari.

România este urmată în acest top al țărilor europene care importă produse moldovenești de către Germania (10,3%), Italia (5,72%) și Polonia (3,89%). Importurile Rusiei din Republica Moldova au scăzut la 9,26%, astfel că această țară ocupă locul trei în clasamentul general, după România și Germania.

Madalin Necsutu
27/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii