/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Imagini dramatice din localitatea Ghindești, unde mai multe gospodării au fost înnămolite, iar puhoaiele au înecat animale și păsări

missing
27 mai 2021, ora 22:01

Mai multe gospodării din satul Ghindești, Florești, au fost inundate în urma ploilor din ultima săptămână. Prin unele curți, nămolul adus de șuvoaie este mai sus de genunchi, așa că oamenii nici nu pot intra ca să-și curețe terenurile. Puhoaiele au înecat animale și păsări, iar răsadul din grădini a fost făcut una cu pământul. Potrivit sătenilor, asta s-a întâmplat deoarece un canal de scurgere a apelor pluviale, de pe marginea drumului național, nu a fost curățat de ani de zile, dar este și prea îngust pentru debitul de apă care se adună aici în urma ploilor. La rândul său, primarul din sat spune că acesta este un drum național de care primăria nu este responsabilă și că va putea oferi despăgubiri sinistraților doar în cazul în care consiliul local va aproba o decizie în acest sens.

Din cauza ploilor, mai multe case din satul Ghindești, raionul Florești, au fost inundate, practic, în totalitate. Astfel, șuvoaiele de apă care s-au năpustit în curtea părintelui Stanislav Iurcenco, au luat cu ele peste 70 de pui, păsările mai mari și un câine. Și anexa în care își țineau animalele este plină cu nămol, iar hrana pentru păsări și animale a fost inundată și înnămolită.

Și grădina acestei familii este plină cu nămol, după ploaie. Terenul pe care gospodarii plantaseră răsadul de legume, acum este doar o porțiune de pământ lipicios. Ba mai mult, șuvoaiele de apă au fost atât de puternice, încât au dărâmat gardul din jurul grădinii, iar canalul de scurgere care duce spre râpă, acum este plin-ochi cu noroi.

Întrucât toată curtea este plină cu noroi, care ajunge până la genunchi, și mersul la toaletă a devenit o provocare. Cei trei copii ai soților Iurcenco nici nu ies afară, pentru că – o secundă de neatenție – și ești prins în stratul de nămol ca într-o mlaștină.

O altă gospodărie, însă la fel inundată și plină cu nămol.

Bucătăria Irinei este construită din lut. Întrucât locuința are mulți ani, femeie se îngrijorează că pereții s-au înmuiat și ar putea să se dărâme. La fel, mobilierul din bucătărie este ud și, practic, deteriorat.

Sinistrații susțin că gospodăriile lor au fost inundate, pentru că șanțul de pe marginea drumului național nu a fost curățat de mai bine de doi ani. Mai ales că aceste, potrivit lor, și așa este prea îngust pentru debitul de apă care se adună după ploile abundente în această parte a satului. Întrucât casele lor sunt amplasate într-o vale, la intersecția a două trasee naționale, ambele în pantă, oamenii susțin că autoritățile ar trebui să curețe frecvent canalele de scurgere.

Păgubiții au spus că, deja de o săptămână, așteaptă ajutor de la autorități, pentru a scoate tonele de nămolul de prin curți, deoarece, doar cu forțele proprii nu reușesc. Primarul le-a spus, însă, că satul nu dispune de tehnică, însă va solicita ajutor de la administrația întreprinderii Drumuri Florești. Cât despre despăgubirile financiare, această chestiune va fi pe ordinea de zi, la următoarea ședință a consiliului local, mai spune primarul de Ghindești. Astfel, deocamdată, aceste familii sunt lăsate să se descurce de unele singure. Totuși, la fața locului am găsit câteva echipe de muncitori, care curățau canalele de scurgere. Potrivit primarul de Ghindești, acest drum a fost construit în 2014, iar șanțurile de scurgere, care trebuiau să fie mai adânci, nu s-au putut săpa, deoarece acolo este instalată și o țeavă de gaz și nu e voie de efectuat lucrări. Am încercat să aflăm și explicația celor de la Administrația de Stat a drumurilor despre faptul că acest șanț nu a fost construit conform cerințelor tehnice și ce se va întreprinde pe viitor pentru a evita inundațiile, dar nu ne-au răspuns la telefon.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram