Mai multe secții de votare pentru diasporă, la scrutinul din vară, decât la prezidențiale. Explicația lui Dorin Cimil

Aproximativ 190 de secții de votare ar putea fi deschise peste hotarele țării, la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, cu 50 mai mult în comparație cu scrutinul prezidențial din anul 2020. Despre aceasta a anunțat președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, în cadrul emisiunii „Modova în Direct” de la Moldova1.

Foto: UNIMEDIA


Potrivit lui Dorin Cimil, experiența scrutinului prezidențial din 2020 arată că există un interes sporit din partea conaționalilor noștri din diaspora de a participa la alegeri, totuși decizia privind numărul secțiilor de votare va fi luată în strictă conformitate cu prevederile Codului Electoral.

„Vom respecta prevederile legale și vom ieși către data de 5 iunie cu o hotărâre definitivă pentru a organiza secțiile de votare, atât în interior, cât și în exterior. Un interes mai deosebit reprezintă procesul de identificare și decizionale asupra numărului de secții peste hotarele țării.

Credem noi că vom reuși să elaborăm acest algoritm de calcul în baza art. 31 din Codul Electoral și vom lua ca bază cele trei criterii care sunt indicate în Codul Electoral cu referință la numărul de alegători, care s-au înregistrat prealabil, numărul de alegători care au participat la ultimul scrutin național – cifră pe care deja o avem – și al treilea criteriu este numărul oficial al cetățenilor moldoveni din țările respective”, a declarat președintele Comisiei Electorale Centrale.

Oficialul a mai declarat că Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a venit cu propunerea de a majora numărului secțiilor de votare, în urma discuțiilor cu ambasadorii țării noastre în străinătate.

Astfel, cifra care este propusă, o cifră de aproximație, este de circa 190 de secții de votare. La scrutinul precedent au fost 139 de secții de votare.


Precizăm că până astăzi, 26 mai, ora 00:00, moldovenii aflați peste hotarele țării încă se pot înregistra prealabil. 


Pub