Soarta cafenelei Guguță: Ultima decizie a judecătoriei Chișinău dă undă verde construirii unui centru multifuncțional

O clădire cu mai multe etaje ar putea lua locul cafenelei Guguță din centrul capitalei. Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, „a anulat ca ilegală decizia Consiliului Național al Monumentelor Istorie de pe lângă Ministerul Educației Culturii și Cercetării din octombrie 2019 privind abrogarea deciziilor și avizelor CNMI aprobate în cadrul ședințelor nr. 1 din 17 ianuarie 2019 și nr. 12 din 19 iulie 2018, pentru schița de proiect Construirea unui centru social-cultural și de agrement”. Magistrații, de asemenea, au anulat dispoziția din decembrie 2019 a viceprimarului Victor Chironda cu privire la revocarea certificatului de urbanism.

Foto: UNIMEDIA

Hotărârea poate fi contestată la Curtea de Apel în termen de 30 de zile.


SRL Regata Imobiliare, compania care urma să construiască un centru multifuncțional în locul fostei cafenele „Guguță” din Grădina Publică Ștefan cel Mare, a acționat în judecată Consiliul Național al Monumentelor Istorice și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării pe 22 ianuarie 2020. Compania contestă actul administrativ adoptat de CNMI și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în raport cu schița de proiect și proiectul de execuție privind construirea centrului socio-cultural și de agrement.

Din anul 2015, mai mulți reprezentanți ai societății civile, printre care și comunitaea „Occupy Guguță”, au protestat împotriva construirii, de către firma „Regata Imobiliare”, a unui bloc multietajat pe terenul fostei cafenele.

În octombrie 2019, Consiliul Național al Monumentelor Istorice a anulat avizele emise companiei „Regata Imobiliare” pentru construcția unui centru multietajat în locul fostei cafenele Guguță.


Pub