/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

Primăria va contesta în instanță hotărârea magistraților Judecătoriei Râșcani care permite construirea unei clădiri în locul cafenelei Guguță

missing
26 mai 2021, ora 23:20

După ce în presă a apărut decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, cu privire la clădirea fostei cafenele Guguță din parcul „Ștefan cel Mare”, care dă undă verde construirii unui complex multifuncțional, viceprimarul Capitalei, Victor Chironda a venit cu o reacție. Acesta susține că este o „decizie regretabilă”, iar Primăria municipiului Chișinău va contesta hotărârea în instanță.

„Prieteni, din păcate impunerea construcțiilor în oraș prin decizii ale instanței de judecată continuă. (…)Este regretabilă această decizie, așa cum practica impunerii construcțiilor prin decizia judecății este una nocivă și duce la degradarea mediului urban. Primăria va contesta în instanță superioară această decizie iar eu declar că atât timp cât voi ocupa funcția de viceprimar nu voi semna nici un act care ar autoriza demolarea clădirii actuale sau construcția altui obiectiv în loc”, a scris Chironda pe pagina sa de Facebook.

Totodată, viceprimarul Capitalei vine cu un apel către firma care a intrat în proprietatea acestui lot de teren să „regândească abordarea acestui proiect” astfel încât edificiul să fie transformat cu adevărat într-un centru de cultură.

„Propun proprietarilor acestui obiectiv să înceteze judecățile și presiunile asupra autorităților și să își regândească abordarea. Prin implicarea unor arhitecți talentați, această clădire poate fi renovată și transformată într-un centru de cultură și artă urbană modern, sau un centru de resurse pentru societatea civilă din oraș. Așa proprietarii ar demonstra că vor cu adevărat să contribuie la dezvoltarea durabilă a orașului și își vor putea scrie numele în lista celor cu care chișinăuienii se mândresc, nu în lista celor pe care îi urăsc”, a mai menționat Victor Chironda.

Precizăm că, o clădire cu mai multe etaje ar putea fi construită în locul cafenelei Guguță din parcul „Ștefan cel Mare” din centrul Capitalei, asta după ce Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani „a anulat ca ilegală decizia Consiliului Național al Monumentelor Istorie (CNMI) de pe lângă Ministerul Educației Culturii și Cercetării (MECC) din octombrie 2019 privind abrogarea deciziilor și avizelor CNMI pentru schița de proiect privind Construirea unui centru social-cultural și de agrement”.

Clădirea din Grădina Publică Ștefan cel Mare este deținută, în prezent, de compania „Regata Imobiliare”, despre care Ziarul de Gardă a scris că este succesoare în drepturi procedurale a companiei „Finpar Invest”, care ar fi controlată de apropiații lui Vlad Plahotniuc. Proprietarul, Ceslav Ciuhrii, neagă însă orice legătură a companiei sale cu fostul lider democrat. Inițial, acesta declara că acolo urmează să fie ridicat un business centru.

Pentru a nu permite dispariția cafenelei, pe motiv că este un simbol al Chișinăului de altădată, un grup de tineri au fondat mișcarea Occupy Guguță, protestând în cele mai inedite moduri față de intenția de a demola clădirea. Însă, potrivit unei decizii luate de Curtea Supremă de Justiție, compania este în drept să construiască un imobil în locul cafenelei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram