image
Sursa foto: euronews.com

UE cere de la AstraZeneca 10 mil. de euro penalități; Despăgubiri de 10 euro/doză pentru fiecare zi de întârziere a livrării

Un avocat al Uniunii Europene a acuzat AstraZeneca că nu și-a respectat contractul pentru furnizarea de vaccinuri COVID-19 semnat cu blocul UE 27. Acesta a solicitat unei instanțe belgiene să impună companiei o amendă și penalități de întârziere pentru dozele nelivrate.

UE cere 10 euro per doză pentru fiecare zi de întârziere în livrarea vaccinurilor, compensație pentru faptul că AstraZeneca nu a respectat contractul cu Uniunea Europeană.

Avocatul Rafael Jafferali a mai spus în instanță că UE cere și penalități de 10 milioane de euro pentru încălcarea contractului semnat cu UE. Verdictul instanței este așteptat luna viitoare.

Prețul exact plătit producătorilor de vaccinuri nu a fost dezvăluit de Bruxelles, dar informațiile existente indică un preț de circa 2 euro pe doză în cazul AstraZeneca.

Contractul semnat de Comisia Europeană cu AstraZeneca, prevedea 300 de milioane de doze pentru cele 27 de țări membre, eșalonat, în cursul anului 2021, notează AP. De asemenea, în contract exista și opțiunea a 100 de milioane de doze suplimentare, la care Bruxelles-ul a renunțat din cauza întârzierii livrărilor.

AstraZeneca a livrat doar 30 de milioane de doze în primul trimestru.

De atunci ritmul livrărilor a crescut ușor, dar – potrivit Comisiei Europene – compania farma este pe cale să furnizeze doar 70 de milioane de doze în trimestrul al doilea, în condițiile în care promisese să aducă în statele membre 180 de milioane de doze, scrie cursdeguvernare.ro

Avocatul UE; Rafael Jafferali, a declarat în fața instanței că AstraZeneca apreciază că va livra numărul total de vaccinuri promis până la sfârșitul lunii decembrie, dar a adăugat că, ”fiind vorba de o întârziere de șase luni, este evident un eșec”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: