Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   FOTO/ Parchetul European își va…

FOTO Parchetul European își va începe activitatea pe 1 iunie

Imagine: Laura Codruţa Kövesi; Sursa: Hungary Today

Comisia Europeană a confirmat oficial miercuri, 26 mai, că Parchetul European (EPPO) își va începe activitatea pe 1 iunie. Asta după ce procurora-șefă europeană, Laura Codruța Kovesi, a expediat în luna aprilie curent o scrisoare comisarilor europeni pentru justiție, Didier Reynders, și pentru buget și administrație, Johannes Hahn, în care a propus ca Parchetul European (EPPO) să devină operațional de la 1 iunie.

„Începând cu 1 iunie, procurorii europeni, sub conducerea fermă a Laurei Kövesi, vor reprima activitățile infracționale și se vor asigura că niciun euro nu este irosit din cauza corupției sau a fraudei”, a declarat vicepreședinta pentru valori și transparență, Věra Jourová.

Foto: europa.eu

Parchetul European este responsabil de anchetarea și urmărirea penală a infracțiunilor care afectează bugetul UE. Este primul parchet supranațional care investighează și urmărește penal următoarele tipuri de fraudă și alte infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE:

  • frauda în materie de cheltuieli și venituri;
  • frauda în materie de TVA (dacă implică două sau mai multe state membre și un prejudiciu de cel puțin 10 milioane EUR);
  • spălarea de bani aferentă activelor provenite din fraudarea bugetului UE;
  • corupția activă și pasivă sau deturnarea de fonduri care afectează interesele financiare ale UE;
  • participarea la o organizație criminală în cazul în care scopul principal al activităților acesteia este săvârșirea de infracțiuni împotriva bugetului UE.

Anterior, procurora-șefă europeană, Laura Codruța Kovesi, a trimis o scrisoare comisarilor europeni pentru justiție, Didier Reynders, și pentru buget și administrație, Johannes Hahn, în care propune ca Parchetul European (EPPO) să devină operațional de la 1 iunie 2021 și să înceapă activitatea de investigație și de urmărire penală, potrivit unui anunț al instituției, scrie g4media.ro

Laura Codruța Kövesi a fost numită în funcția de procuroră-șefă la Parchetul European pentru un termen de șapte ani. Anterior, ea a fost procuroră-șefă a Direcției Naționale Anticorupție din România.