Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Cazul Guguță. Judecătoria Chișinău…

DOC Cazul Guguță. Judecătoria Chișinău a declarat ilegală decizia CNMI din 2019 prin care a anulat avizele eliberate companiei „Regata Imobiliare” privind construcția unui centru multietajat în locul cafenelei „Guguță”

Imagine-simbol

Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a declarat ilegală miercuri, 26 mai, decizia Consiliului Național al Monumentelor Istorice (CNMI) de pe lângă Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) din luna octombrie 2019, prin care a anulat avizele eliberate companiei „Regata Imobiliare” privind construcția unui centru multietajat în locul cafenelei „Guguță”. 

Magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, au admis „acțiunea în contencios administrativ inițiată de SRL „Regata Imobiliare” împotriva Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, primarului general al municipiului Chișinău, Asociației Obștești „Centrul de Urbanism” și Ana-Maria Popa, privind anularea actelor administrative individuale defavorabile”.

„Se anulează ca ilegală decizia Consiliului Național al Monumentelor Istorice de pe lângă Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din 16 octombrie 2019 privind „abrogarea deciziilor și avizelor CNMI aprobate în cadrul ședințelor nr. 1 din 17 ianuarie 2019 și nr. 12 din 19 iulie 2018, pentru schița de proiect Construirea unui centru social-cultural și de agrement, de pe strada Maria Cibotari, nr. 20 municipiul Chișinău, aprobată pe 18 octombrie 2019 de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării”, se arată în document.

Totodată, magistrații au declarat ilegală și dispoziția din 24 decembrie 2019 a viceprimarului municipiului Chișinău, Victor Chironda, privind revocarea certificatului de urbanism pentru proiectare.

„Se anulează ca ilegală dispoziția viceprimarului municipiului Chișinău, Victor Chironda, cu nr. 883-d din 24 decembrie 2019 „cu privire la revocarea certificatului de urbanism pentru proiectare nr. 814/18 din 18 decembrie 2018” și dispoziția nr. 353-d din 21 iulie 2020 „cu privire la completarea dispoziției nr. 883-d din 24 decembrie 2019”, se mai arată în document.

Doc: OccupyGuguță

Pe 16 octombrie 2019, Consiliul Național al Monumentelor Istorice (CNMI) a votat în cadrul unei ședințe pentru anularea avizelor eliberate companiei „Regata Imobiliare” pentru construcția unui centru multietajat în locul cafenelei „Guguță”. Nefiind de acord cu revocarea avizelor CNMI, SRL „Regata Imobiliare” a înaintat o cerere prealabilă, solicitând anularea deciziei de revocare a avizelor și deciziei MECC de aprobare a acesteia.

„Regata Imobiliare” s-a judecat anterior cu Primăria pentru privatizarea terenului din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, unde actualmente se află cafeneaua „Guguță”. Astfel, în noiembrie 2018, prin decizia Curții Supreme de Justiție, „Regata Imobiliare” a obținut dreptul de a privatiza terenul aferent cafenelei și a de a construi un centru socio-cultural și de agrement în Grădina Publică.

Mai mulți membri ai societății civile, dar și comunicatatea „Occupy Guguță”, pledează pentru păstrarea cafenelei „Guguță” și se opun demolării acesteea. Membrii „Occupy Guguță” au criticat anterior în mai multe instanțe decizia autorităților de permite construcția un nou edificiu, chiar în Grădina Publică Ștefan cel Mare, organizând în acest sens mai multe manifestații publice.