Unde merg moldovenii în vacanță? Peste 72% au ales Egipt. Încasările agențiilor de turism au crescut cu 20,7%

26 Mai 2021, 15:38
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
26 Mai 2021, 15:38 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Cu toate că din cauza restricțiilor impuse din cauza Covid-19, numărul moldovenilor ce au plecat prin intermediul agențiilor de turism la odihnă peste hotare s-a redus cu patru mii, încasările din turismul emițător au crescut 20,7%. Peste 72% din cei plecați la odihnă peste hotare au ales Egiptul, scrie Economica.md.

În pofida restricțiilor de circulație impuse din cauza pandemiei la începutul anului în curs, în primul trimestru al anului curent veniturile companiilor turistice au crescut considerabil și se apropie de valorile înregistrate în anii 2018 și 2019.

Conform datelor publicate de Biroul Național de Statistică, în primele trei luni ale anului încasările totale ale agențiilor de turism și operatorilor turistici s-au cifrat la 184,4 milioane lei față de 164,4 milioane obținute în aceeași perioadă a anului trecut, înregistrând o creștere de 12,2%.

Creșterea veniturilor se datorează majorării încasărilor din turismul emițător cu 20,7%, de la 139 milioane la 168 milioane lei.

Egisptul a fost destinația preferată a moldovenilor,  72,3% din moldovenii care au mers la odihnă peste hotare în  primele trei luni ale anului au ales drept destinație Egiptul. În Ucraina au ajuns puțin peste 11% din turiștii moldoveni.

Creșterea este și mai remarcabilă dacă luăm în calcul că prin intermediul agențiilor de turism și operatorilor au plecat în străinătate doar 14,9 mii de persoane, cu patru mii sau 20,4% mai puțini față de ianuarie-martie 2020. Altfel spus, deși la odihnă au plecat mult mai puțin moldoveni, aceștia au achitat pentru sejururi sume mult mai însemnate de bani. Astfel, dacă un sejur peste hotare în ianuarie-martie anul trecut  a costat în medie 7,4 mii lei, în primele trei luni ale anului în curs un turist moldovean în medie a scos din buzunar pentru un sejur  11,3 mii lei.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

În urma apariției imaginilor în presă cu o casă construită pe acoperișul unui bloc de locuit, Pretura sectorului Centru aduce următoarele precizări. Conform informațiilor furnizate de autoritățile locale, casa respectivă a fost construită în anul 2016.

În ceea ce privește construcția ilegală, autoritatea publică locală a sesizat Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică încă din anul 2020. Inspectoratul este responsabil de verificarea legalității și a disciplinei în construcții.

Deși autoritățile locale au sesizat problema, conform prevederilor legale, nu pot întocmi procese-verbale contravenționale pentru astfel de situații, deoarece construcția anexelor, balcoanelor, copertinelor sau transformarea acoperișurilor care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative intră sub incidența competenței Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției.

În acest context, examinarea și gestionarea cazului sunt de competența Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției, care vor lua măsurile necesare în conformitate cu legea.

Imaginea cu casa construită pe un bloc de locuit din Capitală u fost distribuite pe internet.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău