Cadastru va implementa proiectul de înregistrare și evaluare funciară până în 2023. Șefa Cadastru spune de ce e necesar

26 Mai 2021, 15:52
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
26 Mai 2021, 15:52 // Actual //  MD Bani

În Republica Moldova sunt în jur de 6 mln. de proprietăți, iar Serviciul Cadastru a reușit, până în 2007, să înregistreze 80% din acestea. Cu suportul unui proiect al Băncii Mondiale – „Înregistrare și evaluare funciară 2019-2023”, se propune ca în 5 ani să fie înregistrate toate proprietățile statului la Cadastru, transmite Curentul.

Șeful Departamentului Cadastru al Agenției Servicii Publice (ASP), Angela Matcov, a explicat de ce este nevoie de un asemenea proiect.

„Înregistrarea bunurilor imobiliare este un proiect prin care statul a mobilizat resursele financiare și umane pentru o perioadă scurtă pentru a realiza obiectivul din anii 90 când a declarat că terenurilor pot fi privatizate. În procesul de privatizare statul a spus că garantează dreptul de proprietate și a instituit sistemul Cadastru.

Din cauza lucrului enorm și lipsa timpului, în primii ani, până în 2007, s-au  înregistrat doar 80% proprietăți private. În R. Moldova sunt estimate circa 6 mln. proprietăți. Cadastru au fost acoperi toate localitățile, doar 500 localități din R. Moldova au rămas în afara sistemului.

„Ce înseamnă acest lucru? Dacă eu vreau să vând sau să cumpăr teren, toate înregistrările datelor se vor face pe cont propriu și aceasta înseamnă cheltuieli pentru persoane”, spune Angela Matcov.

Potrivit specialistei, proiectul Guvernului cu suportul Băncii Mondiale are surse financiare de 30 mln. de euro și acești bani urmează a fi utilizați pentru finalizarea înregistrării bunurilor imobile în cele 500 de localități.

De asemenea, ea a spus că din proprietățile publice, doar 10% au fost înregistrare la Cadastru.

„Ce înseamnă asta? Eu ca proprietar nu cunosc ce am în proprietate. Partea financiară aici e la sfârșitul listei problemelor, prima este mobilizarea resurselor umane și dorința de finalizare a procesului de inventariere. Vom veni cu înregistrarea gratuită a bunurilor pentru cetățeni și APL”, a mai spus Angela Matcov la Radio Moldova.

 

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 12:36
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
17 Apr. 2024, 12:36 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Dumitru Stoica este antreprenorul din Floreşti care în anul 2019 a fondat Asociația Obștească „Centrul Regional pentru Inițiative Sociale și Dezvoltare Durabilă” (CRISDD). Un ONG care are drept scop sporirea gradului de participare a tinerilor în procesele democratice la nivel local în Republica Moldova. 

Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene şi cofinanţarea Suediei, tânărul în vârstă de 22 de ani a accesat finanţare nerambursabilă, în sumă de 37.500 euro, cu ajutorul căreia a deschis recent o cafenea mobilă la Floreşti. Despre afacerea socială şi activităţile de la Connect Cafe, Dumitru Stoica a povestit într-un interviu pentru site-ul Asociaţiei pentru Drepturile Omului „Lex 21”. 

„Misiunea organizației noastre este de a promova și facilita participarea cetățenilor la nivel local la dezvoltarea unei societăți civile bazate pe cetățenie activă. Deschiderea cafenelei „Connect cafe” a venit ca răspuns a problemei ce ține de lipsa spațiilor de recreere și socializare pentru tineri. Mai mult, prin intermediul cafenelei ne-am gândit să reinvestim 90% din profit în dezvoltarea cafenelei, dar și pentru crearea în perspectivă a unui Centru de promovare a comportamentului eco responsabil în orașul Florești”, afirmă Dumitru Stoica.

„Connect Cafe” se remarcă printre restul localurilor din zonă prin activităţile pe care le găzduieşte. 

„Organizăm periodic evenimente culturale și jocuri de societate, oferind oportunități constante pentru divertisment și interacțiune între vizitatori. Aceste evenimente promovează legături sociale mai puternice în comunitatea noastră. Însă, ceea ce ne diferențiază și mai mult este angajamentul nostru față de comportamentul responsabil și utilizarea eficientă a energiei. Folosim panouri fotovoltaice pentru a ne alimenta cu energie, demonstrând un exemplu de sustenabilitate și preocupare pentru mediu. Prin aceasta, nu doar că oferim un loc pentru socializare, ci și încurajăm practici prietenoase cu mediul în comunitatea noastră”, susţine Dumitru Stoica. 

În total, în cadrul programului de susţinere a întreprinderilor sociale, implementat de Fundaţia Est Europeană cu finanţarea Uniunii Europene şi a Suediei, au fost selectate 10 organizații ale societății civile care au obţinut sprijin financiar nerambursabil, pentru a dezvolta şi promova antreprenoriatul social în Republica Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău