Lukașenko: Mesajul despre alertă cu bombă la bordul navei Ryanair a fost primit din Elveția

Ilie Gulca
26/05/2021

Mesajul despre alerta cu bombă la bordul avionului Ryanair, somat să aterizeze pe Aeroportul din Minsk, pe 23 mai, a fost primit din Elveția. Despre acest lucru a declarat Aleksandr Lukașenko în cadrul unei întâlniri cu deputații în Casa Guvernului din Belarus.

„Cum am fi trebuit să procedăm pe fundalul cascadei de alerte cu bombă de pe adrese IP din Polonia?”, citează canalul Telegram pro-Lukașenko „Пул первого” declarația șefului de stat din Belarus, potrivit meduza.io. „Avionul a fost deturnat lângă Centrala nucleară. Și dacă sistemul de securitate al Centralei ar fi fost pus în regim de luptă complet?”

În general, despre aterizarea forțată a avionului Ryanair, Lukașenko a spus că „rău-voitorii Belarusului au trecut de la organizarea rebeliunilor la etapa de înăbușire”.

Pe 25 mai, Ministerul Transporturilor al Belarus a publicat un fragment al discuțiilor dintre pilotul Ryanair și un dispecer al Aeroportului Minsk.

Conform acestui document, dispecerul l-a informat pe pilot că mai multe aeroporturi au primit un mesaj electronic despre alertă cu bombă la bordul avionului.

Răufăcătorii intenționau, chipurile, să detoneze bomba la bordul avionului deasupra Vilniusului. După asta, dispecerul a recomandat pilotului, din „considerente de securitate”  să efectueze o aterizare de urgență în Minsk, deși, după regulile aviatice, nu trebuie nimeni să le recomande piloților în cazul unor alerte cu bombă.

Un jurnalist din Belarus a fost arestat abuziv, duminică, de către autoritățile guvernului lui Aleksandr Lukașenko după ce avionul companiei Ryanair, cu care acesta călătorea, a făcut o aterizare forțată la Minsk, sub pretextul unei amenințări false cu bombă.

Roman Pratasevici a fost luat de polițiști imediat ce avionul a aterizat în capitala Belarus.

Mai multe agenții de presă scriu că cel care a dispus ca avionul să aterizeze la Minsk a fost președintele belarus Alexandr Lukaşenko, al cărui gest a provocat critici la nivel internațional. 

Ilie Gulca
26/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii