„El nu e VIP, el e secesionist”. Liderii de la Tiraspol, indignați de controalele „riguroase” de la Aeroportul Internațional Chișinău

Ilie Gulca
26/05/2021
Liderul secesionist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski

Pretinsul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a acuzat autoritățile constituționale de „rețineri, interogări și controale riguroase” la care sunt supuși reprezentanții regimului separatist de la est de Nistru în Aeroportul Internațional Chișinău. Aceste declarații ale responsabilului de negocieri al Tiraspolului cu Chișinăul sunt făcute în contextul în care regimul secesionist a instalat în 2020 37 de posturi ilegale de grăniceri în Zona de Securitate.  

„În acest context, el a făcut apel la reglementarea cât mai rapidă a situației pe calea revenirii la mecanismul stabilit de acordurile părților din 2019 încheiate prin intermediul Misiunii OSCE”, se menționează într-un interviu acordat de reprezentanții secesioniști din stânga Nistrului publicației „Nezavisimaia Gazeta” din Rusia.

Ignatiev a făcut referire la implementarea Pachetului Berlin Plus, și anume la asigurarea liberei circulații pe cele două maluri ale Nistrului.

Solicitat de Portalul Anticoruptie să comenteze afirmațiile lui Ignatiev, expertul în diferendul transnistrean Ion Leahu a declarat că reprezentanții Tiraspolului nu au calitatea să pretindă la privilegii la trecerea frontierei de stat a Republicii Moldova.

„Nu poate un reprezentant al unui regim secesionist să pretindă la avantaje în comparație cu alți cetățeni ai Republicii Moldova la controlul de la trecerea frontierei de stat. Nu poate să fie admis niciun privilegiu, chiar și contra bani. Deseori se spune, dacă ei plătesc, li se permite să plătească prin zona VIP. Nu trebuie permis, el nu e VIP, el e secesionist.”   

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au relatat într-o investigație privațiunile la care au fost supuși locuitorii din stânga Nistrului după ce regimul secesionist de la Tiraspol a instalat 37 de posturi ilegale în Zona de Securitate în noaptea de 16–17 martie 2020, sub pretextul stării de urgență impusă de administrația transnistreană.

Justificată oficial ca măsură de protecție, închiderea drumurilor a blocat efectiv așezările administrate de Republica Moldova în Zona de Securitate. A restricționat accesul oamenilor din zonă la asistență medicală, alimente și medicamente pentru mai mult de două luni, sub pretextul pandemiei.

Ilie Gulca
26/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii