Agenția Rezerve Materiale a scos din rezerva de stat alte peste 3.000 de tone de grâu alimentar

Ilie Gulca
26/05/2021

Agenția Rezerve Materiale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a decis să elibereze, pe 25 mai, alte 3.133 de grâu alimentar din rezervele de stat din roada anului 2017, „în vederea împrospătării cu decalaj în timp sau cu titlu de împrumut, etapa a II-a”.

Potrivit agenției, aceasta este cantitatea de grâu nedistribuită în prima etapă și scoasă la împrospătare în etapa a doua. În urma examinării dosarelor societăților solicitante, o comisie mixtă a decis cum vor fi împărțite cele 3.133 de tone.

Ceresol Prim a solicitat 3.500 de tone și a primit 1.040; Kriss-Grup a cerut 4.000 de tone și a primit 1.193; Floreni SRL a solicitat 5.000 de tone, dar a primit 900; Distileria Bulboaca SRL a solicitat 2500 de tone și nu a primit nimic.

Agenția Rezerve Materiale a inițiat procedura de împrospătare a 16.856 tone de grâu alimentar din roada anului 2016 încă pe 24 februarie.

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au stabilit în cadrul unei anchete că Agenția a vândut la subpreț grâu din rezerva de stat către firma Ancom Agro, prestatoare de servicii de păstrare a grâului alimentar din rezervele materiale de stat.

La rândul ei, Ancom Agro a vândut, pe 5 martie 2021, cu un adaos generos de 50% grâul cumpărat de la stat către Trans-Oil. După această afacere, Guvernul a decis să interzică exportul de grâu din Republica Moldova.

Astfel, Ancom Angro a cumpărat de la stat grâul cu 2.926 de lei per tonă și l-a vândut cu 4.600 de lei la Agrofloris Nord din grupul Grupul Trans-Oil.

După ce grâul a intrat în proprietatea Grupului de companii Trans-Oil, la solicitarea șefului statului, la 30 martie, Guvernul a impus restricții temporare la exportul de grâul din rezervele de stat până la 12 aprilie. 

Ilie Gulca
26/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii