/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Cele șase mii de tone de motorină, oferite de România pentru fermierii moldoveni, stau în depozite

26 mai 2021, ora 22:46

Mai mulți deputați, printre care cei de la PAS și Platforma DA, sunt indignați de faptul că cele 6 mii de tone de motorină, oferite recent de România pentru fermierii moldoveni, ar sta depozitate, în Ungheni și Ocnița, în loc să fie distribuite agricultorilor. În context, politicienii cer mai multă transparență din partea Guvernului și vor să știe când mai exact va ajunge motorina la utilizatori. Mai mult, ei sunt de părere că procesul se tergiversează în mod intenționat, în scopuri politice, înainte de campanie electorală.

După întâlnirea președinților Klaus Iohannis și Maia Sandu, România a aprobat, în februarie 2021, acordarea unui ajutor de 6 mii de tone de motorină pentru fermierii moldoveni. Potrivit deputatului PAS, Radu Marian, la patru luni de la aprobarea acestei decizii, putem constata că Agenția Rezerve Materiale, instituția care avea sarcină să distribuie motorină, nu a elaborat mecanismul de distribuire și inventează tot felul de scuze, pentru a întârzia procesul.

Acesta mai susține că, deși lista celor 3500 de eventuali beneficiari a fost întocmită cu o lună în urmă, până în prezent, niciunul dintre ei nu a primit niciun litru de motorină, iar tergiversarea ar avea la bază motive politice, mai spune deputatul.

Și deputatul Partidului Platforma DA, vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari se arată indignat de faptul că motorina așa și nu a ajuns la beneficiari și a fost stocată pe teritoriul unei benzinării. Potrivit deputatului, există suspiciuni că dieselul ar urma să fie diluat cu un alt lichid.

Totodată, Slusari susține că Guvernarea ar trebui să acționeze mai transparent și să vină cu explicații referitoare la așa-numita expertiză, care s-ar face în prezent. Unii agricultori, care ar urma să beneficieze de motorină din această donație, spun că sunt necesare și analizele efectuate de către laboratorul din țara noastră.

Până vineri, certificatele ar trebui să fie gata, iar de luni – să înceapă repartizarea combustibilului. Între timp, agricultorii regretă faptul că cineva vrea să denigreze ajutorul din partea României, acesta fiind, în opinia lor, unul binevenit. În context, prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi a declarat în cadrul ședinței Guvernului că unii actori politici sau concurenți electorali încearcă să profite de orice subiect, înainte de campanie electorală, pentru a atrage atenția alegătorilor.

Aureliu Ciocoi a mai anunțat că, mâine, reprezentanții Agenției Rezerve Materiale vor anunța cum va fi distribuită motorina oferită de Rpomânia, cum va ajunge la beneficiarul final și care va fi mecanismul de distribuire. Totodată, am încercat să obținem și o reacție de la reprezentanții Agenției Rezerve Materiale, însă ne-au spus că toate detaliile vor fi oferite mâine, în cadrul conferinței de presă.

Amintim că, România a aprobat în februarie 2021 acordarea acestui ajutor de 6 mii tone de motorină pentru fermierii moldoveni, în urma unei întâlniri dintre președinții Klaus Iohannis și Maia Sandu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram