/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Ciocoi: Drumarii au avut timp ca să se conformeze standardelor UE pentru producerea asfaltului

missing
25 mai 2021, ora 23:50

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a reacționat la solicitarea drumarilor, care cer să fie amânată cu un an implementarea noilor normative, ce se referă la standardele europene pentru producerea asfaltului. Astfel, Ciocoi a precizat că aceștia au avut suficient timp pentru a se conforma cerințelor. Mai mult, acesta susține că la noi există suficiente întreprinderi, care sunt gata să producă asfalt după noile standarde. Întrebat și despre calitatea drumurilor, care se înrăutățește tot mai mult, Ciocoi a dat vina pe managementul defectuos al companiilor din domeniu, dar și pe autoritățile responsabile de demararea lucrărilor de reparație. 

În 2016, a fost aprobată hotărârea de Guvern. Deja suntem în 2021. Oare cinci ani nu au fost suficienți, pentru a se conforma standardelor europene. Nu vi se pare că e un joc sau o presiune asupra Guvernului, pentru a întreprinde acțiuni ilegale. Ultimul moratoriu pe intrarea în vigoare a standardelor europene a expirat în data de 31 decembrie 2020.

Așa a reacționat premierul interimar, Aureliu Ciocoi, la solicitarea drumarilor, care cer să fie amânată cu încă un an implementarea noilor normative, ce se referă la standardele europene pentru producerea asfaltului. La rândul lor, reprezentanții companiilor, dau vina pe autorități care, potrivit lor, nu au acreditat laboratoare specializate, așa că ei nu au cum să obțină certificate de conformitate valabile pentru producerea noului tip de asfalt.

Companii care sunt gata să efectueze lucrări cu noile standarde de asfalt sunt deja suficiente, cu acreditările și certificatele obținute. – Drumurile așa și rămân proaste. – E o chestiune de organizare și management al acestor companii și autorităților care sunt responsabile de demararea reparațiilor.

Recent, președintele Asociației Drumarilor, a declarat pentru TV8 că autoritățile au adoptat legea care prevede trecerea la standarde euripene, însă nu au reușit să elaboreze instrucțiunile pentru componența asfaltului și nici cerințele de utilizare a acestuia. El a mai precizat că producătorii de asfalt au mâinile legate, atât timp cât nici una dintre cele 20 de laboratoare de la noi nu este certificat oficial, pentru a aproba asfaltul utilizat.

Astfel, antreprenorii încearcă să obțină certificate de conformitate peste hotarele țării. În context, Asociaţia Drumarilor Antreprenori din Moldova a făcut apel la conducerea de vârf a ţării, solicitând să amâne implementarea standardelor europene, până în anul 2022, timp în care Ministerul Economiei ar elabora toate actele și ghidurile necesare. Anterior, și Primăria Capitalei declara că va înainta o scrisoare Guvernului, pentru a identifica o soluție pentru plombarea gropilor. Până atunci, în Capitală, gropile sunt astupate prin procedura de injectare cu beton asfaltic.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram