image
Sursa foto: sowetanlive.co.za

Rămășițele fostului președinte din Zimbabwe vor fi dezgropate și înhumate; Văduva sa, amendată cu cinci vaci și o capră

Rămășițele fostului președinte din Zimbabwe, Robert Mugabe, vor fi dezgropate și reînhumate la monumentul eroilor naționali din Harare, capitala țării, după un ordin al unui șef tradițional de district, relatează The Guardian.

Decizia a fost luată de liderul din Zvimba, regiunea în care a fost înmormântat inițial Mugabe. Acesta o acuză pe văduva fostului președinte, Grace Mugabe, că nu a respectat tradiția atunci când a luat decizia ca Robert Mugabe să fie înmormântat în curtea casei sale din regiune.

Zvimba spune că a luat decizia după ce a primit o plângere de la un membru al clanului Mugabe. În timpul unui tribunal sătesc, liderul din Zvimba a dat verdictul prin care Grace Mugabe a fost găsită vinovată de încălcarea tradiției și a amendat-o cu cinci vaci și o capră.

„Dau puterea celor care au permisiunea legii să exhumeze rămășițele lui Robert Mugabe din Kutama și să le reînhumeze la Monumentul Eroilor Naționali din Harare”, se arată în decizie. Purtătorul de cuvânt al familie Mugabe a respins decizia și a spus că șeful Zvimba nu are drept să ia decizii pentru zona Kutama.

Șefii tradiționali din Zimbabwe pot lua decizii în astfel de domenii, însă este destul de rar să ordone o reînhumare.

Robert Mugabe a murit în sptembrie 2019 la aproape 2 ani după ce a fost forțat să demisioneze în timpul unei lovituri de stat date cu ajutorul armatei de fostul său vicepreședinte, actual președinte, Emmerson Mnangagwa. La momentul morții sale, a existat o dezbatere aprinsă cu privire la locul în care să fie înmormântat.

Cei 37 de ani în care Mugabe s-a aflat la putere în Zimbabwe au fost marcați de violență, gestionare defectuaosă a economiei și corupției, însă Mugabe este încă apreciat ca un lider eliberator iar mulți îl consideră un erou național pentru lupta sa împotriva colonialismului european.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: