image
Sursa foto: blog.ipleaders.in

25 mai - Ziua internaţională a copiilor dispăruţi; În Republica Moldova 14% dintre aceștia devin victime ale abuzului

La 25 mai este marcată, anual, Ziua internaţională a copiilor dispăruţi, cu scopul de a aduce în prim-plan tragedia copiilor răpiţi, de a-i informa pe părinţi în legătură cu măsurile pe care le pot lua pentru a-şi proteja copiii şi pentru a aduce aminte de copiii care nu au fost găsiţi niciodată.

Oamenii legii susțin că fuga de acasă reprezintă doar o soluție imediată la problemele cu care se confruntă copiii, dar ei realizează mai târziu că se expun unor pericole majore, precum exploatarea sau abuzul.

Din numărul total de copii dispăruți în Republica Moldova:

- 14% dintre aceștia devin victime ale unei forme de abuz sau exploatare;

- 5,7% ajung pe mâna traficanților în scopul exploatării lor;

- 2% sunt răpiți în contextul proceselor de stabilirire a custodiei parentale;

- 4,3% dintre copiii fugari sunt implicați de către alte persoane în săvârșirea infracțiunilor;

- 1,4% sunt găsiți decedați.

În cazul în care copilul a plecat de acasă, sesizați Poliția și prezentați datele care să ajute la depistarea copilului: semnalmente, semne particulare (semne vizibile care pot veni în ajutor, cicatrice, tatuaj, caracteristicele vestimentației), o fotografie recentă a copilului.

Mai mult decât atât, data de 25 mai nu este deloc întâmplătoare, ea aducând aminte de răsunătorul caz de dispariție a unui băiat de șase ani, Etan Kalil Patz, declarat dispărut la 25 mai 1979 în Manhattan, New York. Etan Patz nu a fost găsit nici până în zilele noastre, fiind declarat oficial decedat în 2001. Investigațiile legate de acest caz continuă însă până în prezent.

Astfel, începând cu 2001, ziua dedicată copiilor dispăruţi a devenit internaţională, fiind promovată de Centrul internaţional pentru copiii dispăruţi şi exploataţi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: