image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Agricultorii spun că în acest an vor cu 20% mai multe căpșune // VIDEO

Au apărut mai târziu, dar sunt multe! Căpșunele din câmp deschis și-au întârziat coacerea cu două-trei săptămâni, din cauza timpului rece din această primăvară. Agricultorii au însă o bucurie: căpșunele vor fi cu 20 la sută mai multe decât anul trecut.

Dacă în anii precedenți le puteam savura la mijlocul lunii mai, anul acesta vor apărea abia pe la începutul lui iunie. Oricum, anul acesta a fost unul foarte bun, mărturisește Constantin Popescu, producător: „Anul acesta a fost unul favorabil. Au fost ploi la timp și au avut toate condițiile de a se dezvolta mult mai bine ca anul trecut. Cu vreo 20 la sută va fi mai multă roadă”.

Căpșunele au nevoie de un sol umed pentru a se dezvolta în condiții optime. Trebuie udate pe toată durata ciclului vegetativ, de la înflorire, până la recoltare. În tot acest proces, apa joacă un rol crucial. Agricultorii au investit în plantația de căpșuni peste 10 milioane de lei, dar nu și-ar fi asumat riscul financiar dacă nu era sistemul centralizat de irigare reabilitat în cadrul unui program în valoare de peste 250 de milioane de dolari, finanţat de Guvernul Statelor Unite ale Americii:

„Când am auzit că aici, în această regiune, este o Asociație a Utilizatorilor de Apă care folosesc apa din Prut și este creată o stație modernă de irigare sau care permite agricultorilor să facă parte din această asociație, noi am zis că aceasta este un element foarte important și am venit aici cu toată activitatea noastră, am migrat în raionul Ungheni”, afirmă Zinaida Plămădeală, un alt producător.

Pentru a păstra căpșunele în stare proaspătă și în condiții optime pentru export, agricultorii au investit și într-o cameră frigorifică de ultimă generație. Aceasta le permite ca fructele culese să fie răcite treptat până la 2 grade și, într-un final, să fie ambalate pentru export.

„Noi pe piața locală comercializăm foarte puțin și doar o anumită cantitate care merge la procesat: gemuri, magiun, suc, dar în stare proaspătă căpșuna merge exclusiv la export”, mai spune Zinaida Plămădeală.

Anul acesta, producătorii agricoli ai cooperativei se așteaptă la o recoltă de peste 500 de tone de căpșune.

Noutăţile partenerilor

comentarii: