(video) MAEIE a propus CEC deschiderea unui număr mai mare de secții de votare peste hotare

Numărul secțiilor de votare peste hotare ar putea fi extins. O solicitare în acest sens a fost făcută de MAEIE către CEC, fiind invocate mai multe argumente reieșind din scrutinele anterioare. Despre asta a anunțat astăzi premierul Aureliu Ciocoi, în cadrul conferinței de presă organizată de CEC și MAEIE.

Foto: UNIMEDIA

MAEIE consideră necesară dublării secțiilor de votare acolo unde s-a votat peste 5 mii de persoane, unde a fost extins timpul de funcționare a secțiilor de votare sau unde au fost epuizate înainte de timpul votării sau închiderii secțiilor de votare buletinele de vot. Sistematizăm informațiile care a primit-o MAEIE de la ambasade și oficiile consulare, am propus astăzi într-un demers adresat președintelui CEC deschiderea unui număr mai mare de secții de votare peste hotare, în procesul examinării propunerilor menționate MAEIE a consultat unele ONG și formatori de opinie din țară și peste hotare. Decizia finală aparține în exclusivitate CEC”, a declarat Ciocoi.

„Argumentele noastre sunt evidente: în lume sunt avansate procesele de imunizare anti-Covid, se apropie perioada estivală și corespunzător, pronosticăm ridicarea graduală a restricțiilor, inclusiv a celor de circulație în statele puternic afectate de pandemie.

În ceea ce privește costurile, bugetul inițial pentru organizarea scrutinului peste hotare se evaluează la 5,5 milioane lei, această cifră a fost comunicată CEC și cuprinde numărul orientativ numărul secțiilor de votare discutat inițial cu CEC. Dacă numărul secțiilor de votare va crește, evident că va necesar să se reevalueze impactul financiar și asupra logisticii organizării și gestionării acestor secții. În momentul formulării avizului final, potrivit codului electoral MAEIE va reflecta toate momentele.

Profit pentru a face un apel către membrii diasporei, rugăm să ajutați autoritățile, ambasadele din țările de reședință pentru a completa componența birourilor electorale, în unele state vom avea nevoie de voluntari care ne vor ajuta pentru gestionarea organizată a fluxurilor de votanți”, a mai adăugat Ciocoi.

Alegerile anticipate vor avea loc pe 11 iulie. În acest sens Guvernul a alocat 70 milioane lei.


Pub