( video) UE pentru Moldova Rurală: Dezvoltând zonele rurale , dezvoltăm baza economică a țării

Dezvoltarea agriculturii și sprijinul pentru educația agricolă este unul dintre principalele domenii de asistență ale Uniunii Europene. Centrul de Excelență în domeniul de alimentație Publică și de Prelucrare a Alimentelor (CESPA) în Bălți este una dintre cele profesional și tehnic din instituțiile de învățământ susținut de Uniunea Europeană în cadrul proiectului „Dezvoltarea Rurală în Republica Moldova” (DevRAM), implementat de către Agenția Austriacă pentru Dezvoltare în parteneriat cu Centrul Educațional PRO DIDACTICA și Donau Soja. Asistența primită de instituție a fost discutată în direct în cadrul unei vizite organizate pe 17 mai 2021, în cadrul campaniei  „UE pentru Moldova rurală”.

Foto:

Aici sunt instruiți specialiști în două nivele, pentru școală profesională și colegiu. Pentru școala proefsională-  meserii și meserii conexe , termen 2 ani- bucătar, cofetar, chelner, casier, brutar, iar pentru colegiu- termen de studiu 4 ani - specialitatea tehnologiile alimentației publice.

În ultimii ani, învățământul profesional din Republica Moldova a beneficiat de sprijinul Uniunii Europene pentru dezvoltarea și modernizarea acestui sector. Potrivit Silviei Proțiuc, directoarea CESPA Bălți, instituția de învățământ pe care o conduce a creat un mediu educațional în curs de dezvoltare și condiții care corespund standardelor europene.

Cu sprijinul UE, Programul educațional al instituției a fost îmbunătățit: a fost convenit un nou curriculum privind agricultura ecologică, au fost elaborate standarde de calitate și calificări pentru învățământul profesional. „În cadrul proiectului  „DevRAM”, cu sprijinul Centrului Educațional PRO DIDACTICA, cadre didactice și manageri au fost instruiți, câștigând abilități de dezvoltare strategică, managementul participativ, managementul personalului, utilizarea TIC în predarea materialului didactic, introducerea unor instrumente moderne în procesul de predare, învățare și evaluare”, - spune directorul CESPA Bălți, Silvia Proțiuc.


Consiliul elevilor din instituție, la fel a venit cu propuneri de îmbunătățire a curriculei. 

Profesorii sunt recunoscători pentru instruirea și pregătirea profesională organizate pentru ei, subliniind necesitatea actualizării și îmbogățirii constante a cunoștințelor. „Eu, de exemplu, am urmat cursuri de perfecționare cu tema „Standarde de calitate în sectorul agroalimentar al Republicii Moldova” în cadrul proiectului „DevRAM” și am fost surprinsă de relevanța informației și modul de prezentare a acesteia. Acest lucru m-a ajutat foarte mult în ceea ce privește dezvoltarea profesională, îmbunătățind astfel calitatea predării, nivelul de pregătire al tinerilor noștri specialiști. Dacă vom pregăti specialiști cu înaltă calificare, ei vor găsi locuri de muncă bune și, sper, vor rămâne aici, pentru că trebuie să creștem economia țării noastre", spune Corina Cebanu,maestru – instructor în cadrul CESPA Bălți.

Instituția are, de asemenea, o secțiune de formare continuă pentru a oferi servicii educaționale șomerilor, adulților, profesorilor și altor categorii de beneficiari care doresc să-și aprofundeze cunoștințele și să obțină o profesie într-un timp scurt.


În cadrul DevRAM proiect, Bălți, Centrul de Excelență, de asemenea, a primit un grant din partea Uniunii Europene, datorită căruia Laboratorul modern de specialitate a fost dotat cu echipamente și ustensile pentru studenții care studiază tehnologia de alimentație publică a produselor, precum și pentru cei care studiază profesiile de brutar, bucătar cofetar. "Am achiziționat mixere planetare care ajută la frământarea aluatului, prepararea cremelor, un frigider și congelator unde sunt depozitate materii prime pentru lucrări de laborator, un dospitor, un cuptor cu microunde, un cuptor cu convecție cu abur, cântare electronice care sunt foarte necesare pentru cântărirea ingredientelor și dozarea tuturor materialelor, precum și ustensile. Elevii știu deja cum să lucreze de aceste aparate și ustensile și fac o treabă excelentă", continuă directorul instituției.

Elevii, la rândul lor, apreciază faptul că folosesc cele mai moderne echipamente ca parte a pregătirii lor. "Echipamentul disponibil în instituție este foarte ușor de configurat și foarte sigur. Îmi place pentru că face posibilă munca mult mai rapidă și o productivitate mai mare, spune Sergey Bodiu, student la specialitatea "Tehnologia alimentației publice", care visează să lucreze într-o zi într-un restaurant pentru a câștiga suficientă experiență și a-și deschide propria afacere.


Vizita la Centrul de Excelență în servicii alimentare și procesarea alimentelor din Bălți din data de 17 mai a fost organizată în cadrul campaniei UE pentru Moldova rurală, o inițiativă menită să evidențieze rezultatele și schimbările realizate în zonele rurale, precum și oportunitățile actuale oferite de UE pentru dezvoltarea rurală în Republica Moldova.

Aceasta este prima instituție vizitată ca parte a unei serii de vizite la patru instituții profesionale care au primit sprijin din partea Uniunii Europene în ultimii ani.

 


Pub