Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Întâlnirea dintre Joe Biden și…

Întâlnirea dintre Joe Biden și Vladimir Putin va avea loc, în iunie, la Geneva

Foto: CNN

Prima întâlnire față în față dintre președintele SUA Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin va avea loc în luna iunie curent în Elveția, a confirmat marți, 25 mai, Casa Albă, în timp ce administrația și Kremlinul finalizează aranjamentele pentru summit, scrie CNN.

„Președintele Biden se va întâlni cu președintele Putin la Geneva, Elveția, la 16 iunie 2021. Liderii vor discuta despre întreaga gamă de probleme urgente, în timp ce încercăm să restabilim predictibilitatea și stabilitatea relației SUA-Rusia”, a declarat Casa Albă în o declarație.

Casa Albă l-a trimis săptămâna aceasta pe consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, la Geneva, pentru a se întâlni cu omologul său rus pentru a pregăti întâlnirea dintre cei doi președinți.

În propria declarație, Kremlinul a spus: „Ne propunem să discutăm despre starea și perspectivele dezvoltării în continuare a relațiilor ruso-americane, problemele de stabilitate strategică, precum și problemele de actualitate de pe agenda internațională, inclusiv interacțiunea în lupta împotriva coronavirusului, pandemie și soluționarea conflictelor regionale”.

Pe 13 aprilie, Putin și Biden au avut o a doua conversație telefonică la inițiativa Washingtonului. Potrivit Kremlinului, liderii au discutat despre starea relațiilor bilaterale și o serie de probleme internaționale.

Casa Albă a fost informată că Biden i-a oferit lui Putin să organizeze o întâlnire personală „într-o țară terță” în următoarele luni. Ulterior, Biden a explicat că s-a oferit să se întâlnească în Europa. Șeful de stat major al SUA va fi în Europa la mijlocul lunii iunie pentru a participa la summit-urile G7 și NATO. Summitul G7 va avea loc în perioada 11-13 iunie în stațiunea Carbis Bay de pe coasta atlantică a peninsulei Cornwall din Marea Britanie, iar reuniunea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord va avea loc pe 14 iunie în capitala Belgiei.

După cum a afirmat anterior secretarul de presă al liderului rus Dmitri Peskov, o întâlnire între Putin și Biden este planificată pentru lunile de vară, dar data exactă și țara nu au fost încă stabilite. Ulterior, el a subliniat că Moscova nu a fost încă de acord oficial să organizeze summit-ul, studiază în continuare propunerea și analizează situația.