08:08:38 19.04.2024
Stiri

Cine este JUDECĂTORUL care riscă să rămână FĂRĂ bunuri de trei MILIOANE de lei: Și-a cumpărat șapte imobile, terenuri și mașini într-un singur an

Actualitate 25.05.2021 12:46 Vizualizări2292 Autor: Ziarul National
Cine este JUDECĂTORUL care riscă să rămână FĂRĂ bunuri de trei MILIOANE de lei: Și-a cumpărat șapte imobile, terenuri și mașini într-un singur an


UPDATE // Judecătorul Denis Guzun anunță că va ataca în judecată actul emis de Autoritatea Națională de Integritate.

„Datele sunt eronate. Nu sunt indicate concret și direct. Urmează să atac în instanța de judecată actul emis de Autoritatea Națională de Integritate și urmează să probez că nu am nicio încălcare. Toți banii au fost declarați și au fost obținuți înainte de a accede în funcția de judecător. În funcția de judecător nu am avut așa cheltuieli. Actul de constatare a fost pentru anii 2017-2018, respectiv, nu eram în funcția de judecător. Dețin această funcție din ianuarie 2019”, a declarat Denis Guzun pentru cotidianul.md.




Și-a procurat șapte bunuri imobile și mobile într-un singur an în valoare de câteva milioane de lei, fără să-și poată justifica veniturile.

Denis Guzun, magistrat la Judecătoria Chișinău, riscă să rămână fără averea estimată la trei milioane de lei, după ce inspectorii Autorității Naționale de Integritate (ANI) au constat o diferență esențială dintre veniturile și cheltuielile judecătorului.

Mai exact, inspectorii de integritate au stabilit că, în anul 2018, judecătorul a achiziționat șapte bunuri mobile și imobile în Chișinău cu valoarea totală de peste 3 milioane de lei, inclusiv două spații nelocative în sectorul Buiucani al capitalei, casă de locuit cu terenul aferent și o construcție accesorie, un teren pentru construcții și încă un autoturism de model „BMW X5”.

Diferența dintre veniturile și cheltuielile magistratului, de altfel fiu de judecători, este de trei milioane de lei și depășește de 23,7 ori plafonul admis de lege dau 20 de salarii lunare pe economie.



Inspectorul de integritate a stabilit că toate aceste bunuri pe care judecătorul le deține în proprietate au un caracter nejustificat, fapt pentru care ANI a dispus confiscarea averii în valoare totală de aproximativ trei milioane de lei.

De asemenea, judecătorul și-a cumpărat și un „Mercedes Benz ML 250 Blue Tec” cu circa 576 de mii de lei, dar în acest caz nu poate fi aplicată confiscarea, fiindcă diferența care depășește cu peste 191 de mii de lei valoarea plafonată de șase salarii medii lunare obținute de subiect în perioada de declarare a fost stabilită în baza precedentei legi.

Un comunicat de presă al ANI mai precizează că judecătorul nu a declarat, în perioada anilor 2016 - 2019, venituri în mărime de circa 1,246 de milioane de lei, înregistrate în anul 2018 sub formă de depuneri în numerar pe un cont bancar deschis pe numele său, dar și câte două bunuri imobile - un teren aferent și o construcție accesorie, situate în Chișinău și în raionul Criuleni, pe care le-a dobândit în anii 2008 și 2018.

Totodată, magistratul a inclus date false despre cadourile bănești în mărime de 2,2 milioane de lei și 192 de mii de lei, dar și mijloace financiare păstrate sub formă de economii, în mărime de aproximativ 113 mii de euro.

„Aceste încălcări au caracter penal și inspectorul de integritate a sesizat Procuratura Generală pentru inițierea unei cauze penale sub aspectul falsului în declarații”, se arată în comunicatul ANI.

Judecătorul Denis Guzun urmează a fi destituit din funcția pe care o deține după o decizie finală a instanței în ceea ce privește averea sa nejustificată. Totodată, acesta riscă să nu mai dețină o funcție de demnitate publică timp de trei ani și va fi inclus în Registrul Interdicțiilor.

Menționăm că judecătorul Denis Guzun a fost implicat în anul 2009, pe când avea 21 de ani, într-un accident de mașină, în urma căruia a decedat o femeie de 29 de ani. Deși experții au constatat că impactul putea fi evitat dacă Guzun nu ar și depășit limita de viteză, acesta a fost absolvit de pedeapsă de procurorii din Strășeni și de judecătorul Ghenadie Morozan, iar victima a fost găsită vinovată, a scris anterior anticoruptie.md.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md