01:03:50 25.04.2024
Stiri

DECLARAȚIE: Săptămâna aceasta, jumătate din populația adultă a UE va avea administrată cel puțin o doză de vaccin anti-COVID-19

Actualitate 25.05.2021 14:58 Vizualizări878 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE: Săptămâna aceasta, jumătate din populația adultă a UE va avea administrată cel puțin o doză de vaccin anti-COVID-19


Președinta Comisiei Europene salută progresele constante ale campaniei de vaccinare în rândul statelor membre și anunță că în această săptămână se va atinge pragul de jumătate de adulți vaccinați cu prima doză în tot blocul comunitar.

„Am făcut progrese constante în ceea ce privește vaccinarea în UE: 300 de milioane de doze livrate, 245 de milioane de vaccinări și 46% din populația adultă a UE a primit cel puțin o doză. Săptămâna aceasta vom atinge o nouă bornă: jumătate dintre adulții din UE vor fi primit prima doză de vaccin anti-COVID-19”, a scris șeful Executivului European pe contul de Twitter.

Comisia a încheiat acorduri preliminare de achiziții cu diferiți producători de vaccinuri, în numele statelor membre. În schimbul dreptului de a cumpăra un anumit număr de doze de vaccin într-un interval de timp dat și la un anumit preț, Comisia a finanțat, din Instrumentul pentru sprijin de urgență în valoare de 2,7 miliarde EUR, o parte din costurile inițiale pe care le-au avut de suportat producătorii de vaccinuri, transmite caleaeuropeana.ro.

Această finanțare este considerată un avans pentru vaccinurile pe care le achiziționează statele membre. În plus, producătorilor de vaccinuri li s-a oferit posibilitatea de a obține sprijin suplimentar prin împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții. Această abordare va reduce riscurile pentru companii și va accelera în același timp producția.

Pentru a le asigura tuturor cetățenilor UE accesul în timp util la vaccinurile împotriva COVID-19 și pentru a aborda actuala lipsă de transparență a exporturilor de vaccinuri în afara UE, Comisia a instituit la 29 ianuarie 2021 o măsură care impune ca astfel de exporturi să facă obiectul unei autorizații de export din partea statelor membre.

Comisia a investit sume mari în creșterea capacității de producție a dezvoltatorilor de vaccinuri din UE. Obiectivul este de a asigura livrarea mai rapidă a vaccinurilor către cetățenii europeni și de a sprijini strategiile de planificare și vaccinare, cu scopul final de a proteja sănătatea publică.

Prin urmare, este rezonabil ca UE să monitorizeze modul în care au fost utilizate fondurile plătite în baza acordurilor preliminare de achiziție, în special în contextul unor potențiale deficite de vaccinuri esențiale împotriva COVID-19.

Iar cetățenii europeni au dreptul la transparență publică. Sistemul de transparență și autorizare le va impune companiilor să notifice autoritățile statelor membre cu privire la intenția de a exporta vaccinurile produse în Uniunea Europeană.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md